Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Genomtänkt och begåvad radio med intressanta människor som roar och berör.

Chatta med Ulrika Rogland

Publicerat torsdag 7 juli 2016 kl 00.00
Ulrika Rogland.
Ulrika Rogland. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Här chattade Ulrika Rogland med lyssnarna efter sitt program. Du kan läsa chatten i sin helhet här.

Ulrika Rogland: Hej Lena! Tack snälla

14:28, 8 July 2016

Ulrika Rogland: Hej Ulla-Marie
Om brotten är preskriberade kan polisen inte göra något så tyvärr är det ingen ide. Hon får ta hand om sig

14:31, 8 July 2016

Ulla Marie: Hej. Jag har en numera 29 årig dotter som blev utsatt för våldtäkt/er genom på internet för ca 26 åt sedan. Först förra året berättade hon för mig. Hon har mått dåligt alla dessa år. Hon bor utomlands och har bytt identitet. Nu funderar hon på att polisanmäla en av männen, som hon vet namnet på. Hon säger att hon i så fall gör det för att han inte ska fortsätta utsätta andra även om brottet är deskriberat. Vad tror du? Är det någon ide?

14:32, 8 July 2016

Johan: Grooming.... funderar lite på mer exakt vad det är.... är det endast olagligt när det gäller barn eller de under 15 eller under 18..?? handlar det om åldersgräns eller ett allmänt beteende..??

Ulrika Rogland: Hej Johan
Det gäller barn under 15 år, när det är groomingparagrafen men det kan kan vara andra brott även mot äldre barn, tex sexuellt ofredande

14:33, 8 July 2016

Kenneth: Tack för att du fortsätter att orka. Som fd terapeut och behandlare så har jag känt det dubbla, tröttheten och motivationen att inte kasta in handduken.

Ulrika Rogland: Hej Kenneth! Tack. Ja visst kan det vara jobbigt men så viktigt!

14:34, 8 July 2016

Mariette J: Tack för ett mycket intressant och rörande sommarprat. Ett ämne som diskuteras alltför lite i vår vardag.

Ulrika Rogland: Tack Mariette!

14:35, 8 July 2016

Nell: Tack! Jag jobbar inom socialtjänsten och har gjort i många år. Jag har mött många barn som haft det svårt, och inland förtvivlat över att kunna göra så lite och också över att det är en så tuff fight mot dessa starka krafter. Ditt program ger mig hopp, och kraft att fortsätta. Tack!

Ulrika Rogland: Tack snälla. Så bra. Fortsätt kämpa med ditt viktiga arbete!

14:35, 8 July 2016

Solveig Wollstad: Hej Ulrika! Tack för ett jättebra sommarprogram. Roligt att du är så bra på att beskriva vad jobbet innebär. Du talade så fint om engagemanget i arbetet, familjen och havet. Trevlig sommar önskar Solveig Wollstad

Ulrika Rogland: Tack Solveig! Så roligt att höra! ha en skön sommar!

14:36, 8 July 2016

Agneta43: Är det bättre att prata om problemen och låta sina barn själv ta beslut om vilka sidor de använder online eller tror du att det är bättre att man spärrar vissa sidor och sÅ?

Ulrika Rogland: Att spärra är inte bra, de hittar alltid vägar till att ta sig in ändå. Förtroende och öppenhet är det viktigaste

14:36, 8 July 2016

Bernt: Något som jag undrar över i dessa fruktansvärda handlingar på nätet mot våra barn och ungdomar från vuxna är: Har dessa personer något tvångssyndrom som de inte kan kontrollera som driver dem? Förstår förövarna att de gör sig skyldiga till fruktansvärda brott? Jag är full av beundran för att du jobbar oförtrutet med att bekämpa dessa hemskheter.

Ulrika Rogland: Hej
Förövare är inte min specialtet. Det kan se ut på lite olika sätt. Jag och Sven Christiansson kommer ut med en bok i höst där Sven skriver om detta viktiga. Läs gärna!

14:37, 8 July 2016

Hilda: Tack för ditt arbete. Sorgligt att vårt rättsväsende fungerar så illa att de flesta kvinnor fortfarande särbehandlas och att många män anser sig ha rätt att behandla kvinnor och barn illa, också de som arbetar inom rättsväsendet.

Ulrika Rogland: Hej Hilda!
Ja det är tråkigt men det har också hänt mycket positivt. Det är viktgt arr komma ihåg!

14:38, 8 July 2016

Lasse: Fins det någon tanke att förlänga presbiktionstiden. Kan ta många år för dem som utsatts för övergrepp att våga ta upp det dom utsatts för. Hur lång är tiden idag.

Ulrika Rogland: Hej Lasse. Preskriptionstiden är olika för olika brott och förlängdes för några år sen för sexuella brott just av den anledningen.

14:39, 8 July 2016

Stina Billing: Jag vill säga ett STORT TACK för det viktigaste och klokaste sommarprogram jag hört under alla år. Du har gett mig mer kunskap men också än mer vilja att se och bekräfta barnen omkring mig som förälder, lärare och vuxen. Och bekräftat mig i att jag faktiskt kan göra skillnad. Jag ska lyssna fler gånger och försöka få andra att lyssna också. TACK

Ulrika Rogland: Hej Stina! Tack för uppskattande ord! Det värmer :)

14:39, 8 July 2016

K: Hej Ulrika! Tack för ett fantastiskt sommarprat! Hög igenkänningsfaktor då jag har träffat dig ett flertal ggr genom min roll som socialsekreterare. Några frågor till dig utifrån detta: Vad tror du att polis/rättsväsende/socialtjänst gemensamt behöver förbättra för att säkra utsatta kvinnor (och barn)? Samt: Kommer det någonsin bli aktuellt att döma till behandling då det gäller personer som utsätter barn för misshandel? Tror personligen mkt på KIBB och liknande behandlingsmetoder och tycker att det är beklagligt att vid de få tillfällen föräldrar döms handlar det nästan uteslutande om böter..

Ulrika Rogland: Hej! Tack och lycka till med ditt viktiga arbete
Vi måste se till att hela tiden ha bra kunskap och att vi inte förlorar den när det blir nya som kommer. Bahndling är mycket bättre än böter. Absolut! I dag finns det ju KIBB och det döms till det ibland, förhoppningsvis blir det oftare

14:41, 8 July 2016

Lise: Hej Ulrika, jag är djupt tagen av ditt program. Inte främst det du berättar om utsatta barn, faktiskt, utan av den personlighet som framträder bakom berättelsen. Vilken förebild du är!

Ulrika Rogland: Tack snälla Lise :)

14:41, 8 July 2016

Eva: Hej Ulrika! Vill bara framföra ett stort och innerligt tack till dig för vad du gör och vad du vågar stå upp för. Jag är psykolog och psykoterapeut och möter ofta både gärningsmän och offer. Jag har följt ditt engagemang i dessa frågor och betraktar dig som lite av en hjälte. Önskar dig en trevlig sommar!

Ulrika Rogland: Tack Eva. Ha en riktigt skön sommar!

14:41, 8 July 2016

Josefin: När ett rättsfall är avslutat och du måste gå vidare till nästa fall, hur orkar du det? Jag antar att du som människa och mor kan ha på känn att även om fallet är avslutat så har barnet i fråga väldigt dåliga odds att bli en lycklig individ. Följer du någon gång upp ett barn år senare?

Ulrika Rogland: Hej Josefine. Som åklagare kunde jag inte följa upp fallen. Det skulle inte vara förenligt med min roll. Ibland fick man veta ändå genom att de hörde av sig. I min nya roll är det annorlunda. Man lär sig att hantera det men vissa fall känns mer än andra. Det är viktigt att vara empatisk men att ändå hålla en viss distans för att kunna göra ett bra jobb

14:43, 8 July 2016

Anna: Hej, Ulrika! Jag far runt på de olika skolorna i min kommun och talar med elever om precis det du tog upp i ditt sommarprogram. I höst kommer jag även att ha föreläsningar med föräldrar. Jag kommer att spara ditt program och bl.a. hänvisa till det. Stort TACK!!

Ulrika Rogland: Hej Anna! Så bra och viktigt! Lycka till!

14:43, 8 July 2016

Johan: Tack Ulrika för ditt svar... min fråga kommer av att grooming/förförelse är en 'naturlig' del av dejting/uppvaktning.... att det är fel mot människor under 15 är helt korrekt... men i övrigt...många gånger i livet hamnar man i en svacka och blir svag inombords... min poäng är att 'kulturen' inte kommer ur tomma luften utan är redan väl etablerad...och min tanke är att man borde stoppa det redan vid början...inte vid åldersgräns...:)

Ulrika Rogland: Hej Johan
Så är det. Därför är en diskussion om detta så viktigt

14:45, 8 July 2016

Eva Johansson : Ingen fråga,bara ett stort TACK för programmet och för ditt engagemang! Oerhört viktigt ämne! Vänligen Eva Johansson, mormor till 5 flickor och 7 pojkar i åldrarna 3 mån till 17 år.

Ulrika Rogland: Tack Eva!

14:45, 8 July 2016

Ingela: Dels för att det förmodligen alltid kommer att finnas medfött osäkra personer; och dels för att det är ett ingrepp i personligheten att driva fram självförtroende där det inte kommer naturligt; undrar jag om det inte finns andra vägar? T ex att öva barn i att de har rätt att säga nej och, som du var inne på: besvärliga och inte till lags; och att betona att man har rätt att agera så även om man saknar självkänsla och upplevelse av egenvärde? Jag vill helst frikoppla frågan ifrån det här med självförtroende etc; och vill istället se åtgärder för att ändra barns beteende och skydda dem, samt även få dem att berätta om vad de är med om, men utan att blanda in självförtroendeaspekten. Hur ser du på det?

Ulrika Rogland: Hej Ingela. Det finnsjättebra information om att träna på att säga nej etc bland annat på Barnombudsmannens hemsida

14:46, 8 July 2016

Florence Svensson: Tack för ett fantastiskt program. Viktigt, lärorikt och berörande. Så nödvändigt ämne.

Ulrika Rogland: Tack Florence!

14:47, 8 July 2016

Madeleine: Tack för ett fint sommarprogram! Sakligt, men samtidigt med mycket empati. Önskar att det fanns fler som du! TACK!

Ulrika Rogland: Tack Madeleine!

14:47, 8 July 2016

Ingela: Vad är din åsikt om boken om Alexandramannen som diskussionsunderlag i skolor?

Ulrika Rogland: Hej Ingela!
Absolut bra att ha som diskussionsunderlag för barn från högstadiet och uppåt. Kommer en uppdaterad version til hösten

14:48, 8 July 2016

Ingela: I början av programmet sade du apropå en ung våldtäktsman att det viktigaste är att förebygga våldtäkter med hänvisning till bl a att förövarna ofta har utsatthet i sin bakgrund. Är detta relevant även ifråga om grooming och andra sexualbrott mot barn? Eller har förövarens bakgrund ingen betydelse i detta sammanhang? Handlar det istället om ärftligt betingade störningar?

Ulrika Rogland: Hej Ingela. Bakgrunden har alltid betydlese på något sätt

14:48, 8 July 2016

Catharina Elgh: Tack för ett superbra program. Du är onekligen en särskilt speciell människa. Tänk vad erfarenhet och engagemang i kombination med ödmjuk oräddhet kan bidra till. Tror och hoppas att du genom dina ord gett oss andra bra tips och konkreta tankar kring hur alla kan hjälpa till. Tack igen!

Ulrika Rogland: Hej Catharina! Tack!

14:49, 8 July 2016

Nisse: Finns det några bra appar och så man kan bevaka sina barn med och vad de gör på internet? Man blir ju orolig!

Ulrika Rogland: Hej Nisse
Förstår din oro men att övervaka är ingen bra ide. Att ha en bra kontakt, öppenhet och att lyssna utan att skuldbelägga är bästa tipset!

14:50, 8 July 2016

Erica L: Tack för ett bra (tårar i ögonen) program. Jag sitter kvar med många frågor -vilket så klart gör att jag kommer att kunskapsinhämta mer i ämnet. Men, en fråga som jag ställer mig är; Hur kunde mamman leva med sig själv efter att ha manipulerats av förövaren att tro att dottern ljög? Det måste vara helt fruktansvärt och skulle kunna hända vem som helst. Svårt att bygga förtroende i relationen med dottern efter det kan jag tänka. En tankeställare helt klart.

Ulrika Rogland: Hej
Alla kan bli manipulerade. Särskilt av denna typ av gärningmän. Att klandra sig själv är ingen bra ide, det hjälper ingen

14:52, 8 July 2016

Eva: Hej Ulrika! Vill bara framföra ett stort och innerligt tack till dig för vad du gör och vad du vågar stå upp för. Jag är psykolog och psykoterapeut och möter ofta både gärningsmän och offer. Jag har följt ditt engagemang i dessa frågor och betraktar dig som lite av en hjälte. Önskar dig en trevlig sommar!

Ulrika Rogland: Hej Eva!
Tack! Ha en skön sommar

14:52, 8 July 2016

Gunilla: Du inger hopp! Men viktigare: klargör det självklara- som ju inte alltid sker. Ditt sätt at zooma in barnets behov av bekräftelse bör lyssnas på om och om igen av alla. En detalj jag särskilt uppskattar är att du tar upp "skojbråk" som en del av mobbningsuttrycken. Själv säger jag alltid till , t ex på bussar när sånt pågår. De flesta unga människor tittar förväntat och en del svar mot. Men jag liknar väl dig; det "brinner" inuti mig och jag ger mig inte förrän de slutar. Tack för allt du ger och allt du kommer betyda framöver.

Ulrika Rogland: Tack Gunila och tack för att du står upp och gör skillnad!

14:53, 8 July 2016

Nils Erik Selin: Tack för ett fantastiskt sommarprat. Jag blir så glad över att det finns människor som du. /Nisse

Ulrika Rogland: Tack Nisse!

14:53, 8 July 2016

Eric: Hej Ulrika tack för ditt fina sommarprogram

Ulrika Rogland: Tack Eric!

14:53, 8 July 2016

Lars Lindén: Så viktig program! Jag har bett alla mina fem barn, som har barn, våra barnbarn, alltså, att lyssna nu eller i efterhand. Tack och lycka till i fortsättningen!

Ulrika Rogland: Hej Lars! Så roligt att du tycker det!

14:54, 8 July 2016

lena.fries@hotmail.com: Vill bara säga att ditt sommarprogram var alldeles lysande. Jag har lyssnat och kommer förmodligen att lyssna om igen. Ditt sätt att berätta var så nyktert och osentimentalt men ändå känslofyllt. Bravo!!

Ulrika Rogland: Tack Lena!

14:54, 8 July 2016

förtvivlad familj: Hej. Vi som familj till ett funktionshindrat barn har blivit utsatta för falska uppgifter i tingsrättshandlingar. vad ska vi vända oss för att få upprättelse ? Malin Eva Mikael

Ulrika Rogland: Hej. Rådet är att vända er till någon advokat där ni bor. Lycka till

14:55, 8 July 2016

Ulf Dovberg: Mycket bra och minnesvärt program! Och vilken fantastiskt bra musik! Du måste ha väldigt bra musiksmak!!

Ulrika Rogland: Tack Ulf!

14:55, 8 July 2016

Anna: Hej, Ulrika! Jag far runt på de olika skolorna i min kommun och talar med elever om precis det du tog upp i ditt sommarprogram. I höst kommer jag även att ha föreläsningar med föräldrar. Jag kommer att spara ditt program och bl.a. hänvisa till det. Stort TACK!!

Ulrika Rogland: Så bra!

14:55, 8 July 2016

Lina: 》Johan Intressant tanke att förförelse inte bara är fel gentemot barn, utan även mot vuxna. Kan du utveckla närmare vad du menar, och ge konkreta exempel på vilka element i förförelse av vuxen som är felaktiga; samt varför det är fel?

Ulrika Rogland: Det är aldrig rätt att låtsasa vara någon man inte är

14:56, 8 July 2016

Ingrid: Hej Ulrika! Tack för ett fantastiskt program. Jag och min sambo är engagerar oss professionellt inom barnrättens område. Ibland känner ställer vi oss frågan vad det finns för mening med att skaffa egna barn, när det redan finns så många unga som behöver en annan vuxens stöd. Har du något kort och enkelt som ger tröst när sådana filosofisk frågor väcks i ditt arbete?

Ulrika Rogland: Barn är livets mening. Om man vill skaffa egna eller engagera sig i andras är upp till var och en. önskar er lycka till i ert val!

14:57, 8 July 2016

Ullis: Tack för dina fina ord Ulrika! Tror du att det kommer att bli lättare - förändras åt det bättre - ju mer normalt det blir med internet och att fler vuxna ser det som en naturlig del av sina liv? För nu är internet lite till för barnen och vissa vuxna har inte så god koll...

Ulrika Rogland: Tack! Det är rätt, även vuxna måste ha koll

14:57, 8 July 2016

Coolguy: Vilken är din favoritsmak på glass?

Ulrika Rogland: Intressant fråga :)

14:57, 8 July 2016

Jonas, Sommar i P1: Nu måste Ulrika springa vidare och vi tackar henne och er för alla fina frågor som hon har fått. TACK!

15:00, 8 July 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".