Johar Bendjelloul och Bibi Rödöö, programledare Sommars Presskonferens
Johar Bendjelloul och Bibi Rödöö, programledare Sommars Presskonferens Foto: Mattias Ahlm

Läs chatten med Bibi Rödöö och Johar Bendjelloul

Sommars programchef Bibi Rödöö och programledaren Johar Bendjelloul och svarade på lyssnarnas frågor efter Sommars presskonferens. Läs alla svaren här!

Jonas, Sommar i P1: Hej! Här kommer Bibi Rödöö och Johar Bendjelloul chatta med er från 16.00. Du kan redan nu ställa din fråga!

09:11, 14 June 2017

Fredrik: Hej! Hur i hela friden fick ni Tobias Forge att ställa upp? Ett verkligen överraskande och spännande val. Kommer programmet sändas på engelska eller svenska?

Bibi Rödöö, programchef: Vi frågade och han sa ja ;-) Programmet kommer att sändas på svenska!

15:56, 14 June 2017

Hans: Var hittar jag en lista att skriva ut över året sommarpratare? /Hans

Jonas, Sommar i P1: Hej! Du kan hitta en lista i utskriftsvänlig version här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=6716887

15:58, 14 June 2017

Ika: Alltid lika roligt att se årets lista, och ni har historiskt sett varit rätt bra på en intressant blandning människor. Dock tycker jag mig se att det de senaste åren varit en övervikt vad gäller affärsmänniskor, chefer och nu plötsligt religiösa ledare. Det kanske är en slump, och kanske inte har något gemensamt, men samtidigt verkar andelen spännande människor med ickekapitalistiska tankegångar mm ha minskat. Jag har inte brytt mig hittills då det fortfarande är en mycket bra blandning, men det skulle ändå vara intressant att få höra hur ni tänker.

Bibi Rödöö, programchef:
Hej Ika! Roligt att du gillar vår blandning. Bland dom 58 programmen ska alla typer av personer, genrer, aspekter av samhället finnas med över tid, alla får dock inte plats varje år. Hoppas att du får en fin lyssnings-Sommar!

16:00, 14 June 2017

Lennart N: Hej! Är datumen för resp pratare klara? Jag undrar speciellt vilket datum som Gullan Bornemarks program sänds?

Jonas, Sommar i P1: Du hittar en lista med alla Sommarvärdar, och deras sändningsdatum här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=6716063 Gullan sänder den 12 augusti :)

16:00, 14 June 2017

Fredrik: Vilket sommarprogram har inklusive nedladdningar har mest lyssningar? Pewdiepie eller Lars Ulrich?

Bibi Rödöö, programchef: Båda var enormt populära och Pewdiepie gjorde programmet på både svenska och engelska. Pewdiepie hade fler lyssnare. Två härligt populära program!

16:01, 14 June 2017

Ragnar Westblad: Tidigare år, förutom valår, har alla politiska partier varit representerade i parti och minut, Men SD, Sveriges idag näst största parti,aldrig. Varför?

Johar Bendjelloul: Sommarredaktionen har inget krav på sig att låta alla politiska partier vara representerade i programmen. Vårt utrymme är också begränsat, varje år är det mängder av intressanta och relevanta personer som inte får plats i Sommar.

16:01, 14 June 2017

Jonna: Finns det möjlighet att lyssna på sommarpratarna utomlands? //förhoppningsfull

Jonas, Sommar i P1: Hej! Som med alla Sveriges Radios program kan du lyssna på dom i hela världen! :)

16:01, 14 June 2017

David: Är det aktuellt med någon från Galenskaparna och After Shave som sommarpratare igen? Claes igen kanske? Anders Eriksson? Kerstin Granlund om alla år som ensam kvinna i ett gäng med bara män?

Bibi Rödöö, programchef: Tack för tips! Galenskaparna är populära ;) Fast vi berättar ju aldrig om våra hemliga planer...

16:02, 14 June 2017

David: Rent teoretiskt, har ni någon gång haft funderingar på att ha riktigt stora internationella stjärnor med? Att ha en "Tom Cruise" med varje år?

Bibi Rödöö, programchef: Hej David! Det vore väl UNDERBART om Tom Cruise ville vara med och prata på svenska. För än så länge är det vad vi vill: att alla våra värdar ska kunna uttrycka sig på svenska. Lars Ulrich var ett undantag förra året och då sändes hans program också endast på webben.

16:02, 14 June 2017

a: Hej! Jag vill lyssna på Sommarpratarna på dator i efterhand. Hur lång tid ligger avsnitten kvar?

Jonas, Sommar i P1: Hej! Alla program med musik ligger ute 30 dagar efter sändning. Poddversionen med förkortad musik ligger uppe från klockan 7 på morgonen och för alltid därefter.

16:02, 14 June 2017

Henrik Malmlöf: Jag skulle vilja att det fanns möjlighet att önska sommarpratare. Att skicka in förslag?

Jonas, Sommar i P1: Hej! Du kan skicka dina förslag till sommar@sverigesradio.se! :)

16:03, 14 June 2017

Ulf Engstrand : Kriminologen heter inte "Jerry" utan Jerzy! Vilket den manlige av er lyckades säga fel omk. tre gånger!? Hur pålästa är ni..? Obegripligt!?

Johar Bendjelloul:
Hej Ulf - det är jag som är den manlige av oss. Jag råkar ha rudimentära kunskaper i polska och uttalad därför Jerzy Sarneckis förnamn på just polska - JeRZy - där RZ uttalas med ett tonande J-ljud som i franskans jour. Inget Jerry, alltså.

16:03, 14 June 2017

Norsk sommar i P1 fantast: God sommer Bibi og Johar! Så har endelig sommeren kommet Den ble som sedvanlig feiret med en god cigar og en enda bedre conjak med presentasjonen på øret. Endelig får jeg programmet til morgenkaffen :) Det blir garantert en god start på dagen. Daglig dosering: 3 X Sommar. Ellers er det godt å være en norsk podcastoman:) Podcastomanisk sommerhilsen Lars Vegard Solberg Trofast lytter gjennom mange år. Skotterud Norge

Bibi Rödöö, programchef: Hej Lars Vegard! Härligt att höra av dig den här vägen. Blir så glad över att höra om hur mycket du tycker om Sommar i P1!

16:04, 14 June 2017

grothendieck: hej! jag har två frågor! Den första är: tar ni ofta hänsyn till lyssnarnas rekommendationer gällande passande sommarvärdar? den andra är: har ni övervägt att lätta på kravet ang hur många minuters musik som ska spelas per program? personligen tycker jag att musiken kan förstöra ganska mycket när en intressant sommarvärd pratar. slutligen skulle jag vilja rekommendera två personer som framtida värdkandidater, nämligen Rune Larsson och Markus Torgeby. vem vet, kanske dyker någon av dem upp klockan 13 här idag. :)

Johar Bendjelloul: Hej, vi tar gärna och ofta emot tips från lyssnarna kring lämpliga sommarvärdare. Musiken är en oundgänlig del av Sommar, tycker vi. Men antalet låtar kan variera! Tack för ditt tips!

16:05, 14 June 2017

Jonas T: Är någon med anknytning till Lustans Lakejer sommarvärd i år?

Bibi Rödöö, programchef: Nej, tyvärr inte i år.

16:06, 14 June 2017

adamsson elisabeth: Ska jens lind sommarprata? Underbar röst

Bibi Rödöö, programchef:
Hej! Nej, inte i år.

16:07, 14 June 2017

David: Går det att "beställa" gamla program från 80- och 90-talet som inte finns uppe på webben på något sätt?

Jonas, Sommar i P1: Hej! Vi försöker alltid utöka vårt arkiv med äldre program från tidigare årtionden. Skicka ett mail till sommar@sverigesradio.se med dina förslag så kan vi undersöka om vi kan lägga ut det.

16:08, 14 June 2017

Krister: Många av era medverkande har redan en plattform i media att nå ut med sina åsikter m m. Man pratar om att skillnaderna mellan olika människor i Sverige ökar i form av tex inkomst men här ser vi ett annat exempel när bara vissa har tillgång till media. SR bör kunna göras tillgänglig för fler röster och inte samma ofta återkommande. Det finns flera ex 2017 i ert urval.

Bibi Rödöö, programchef: Hej Krister! Det känns fantastiskt bra att public service kan erbjuda så många olika röster i Sommar som lyssnarna kan lyssna på utan att behöva betala, förutom radio- och tv-licensen. Endast fyra av årets Sommarvärdar har gjort Sommar tidigare. Resten är debutanter. Hoppas att du finner några personer som kommer att överraska dig!

16:09, 14 June 2017

Tony Malmqvist : Motivera varför ni släpper in en sån som Ulf Ekman som en av årets sommarpratare. Att han var den som en gång startade livets ord men som sen hoppade av, vad gör han så intressant för det? Sanningen är att det finns ingen inom svensk kristenhet som har ställt till mer oreda och förvirring inom svensk kristenhet än den mannen

Johar Bendjelloul: Ulf Ekman har länge varit en portalgestalt i frikyrkovärlden, under 80- och tidiga 90-talet var han förmodligen Sveriges mest kända religiösa ledare. Han har dessutom genomgått en spektakulär personlig resa, när han lämnade Livets Ord för att konvertera till katolicismen. Därför har vi valt Ulf Ekman som Sommarvärd i år.

16:09, 14 June 2017

gsoderstam@gmail.com: Hur laddar jag ned listan till kalendern i iPhone ?

Jonas, Sommar i P1: Hej! Vi håller på att uppdatera den just nu. Kolla in på vår hemsida under eftermiddagen så kommer du hitta instruktioner här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=6716063

16:11, 14 June 2017

johan: hej vad för skådespelare och idrottare är som sommarpratare?

Jonas, Sommar i P1: Hej!Vi har ett antal skådespelare, bland annat Bahar Pars och Malin Cederbladh. Sarah Sjöström är en av våra värdar med sportanknytning, också Roy Hodgson, legendarisk fotbollstränare i England. Du hittar hela listan här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=6716063

16:12, 14 June 2017

Elin: Vad krävs för att ni i framtiden åter ska ta med politiker som sommarpratare?

Johar Bendjelloul: Det kan ske närsomhelst, dock inte nästa år (2018) då det är valår (inga politiker är Sommarvärdar under valår).
Sommarredaktionen står fri från måsten och politiker kan mycket väl vara med framöver.

16:13, 14 June 2017

PIA: Hur många tillfrågade har tackat nej i år?

Bibi Rödöö, programchef:
Hej Pia! Det kan vara saker som stör i livet, men hur många kan vi inte svara på, men en var Per Gessle som tackade nej först, sen tänkte han ett tag...och till sist belv det ett JA! Och det är vi glada över.

16:13, 14 June 2017

Daniel: Hur går arbetet till när ni väljer sommarpratare?

Bibi Rödöö, programchef:
Jag har utsett en namnkommittée som sammanträder och går igenom alla olika namnförslag som kommer till oss. Och så har vi ju listor på egna favoriter ;) Sen ställer vi frågorna till värdarna och oftast tackar de ja :)

16:14, 14 June 2017

Isak: Hur jobbigt är det att boka 58 värdar? Och sen att pussla ihop dom? Vill många ha egna sändningsdagar?

Bibi Rödöö, programchef:
Hej Isak! Alla HAR egna sändningsdagar, men innan dess är det ett STORT jobb att få till allt. Varje värd ska ha en producent, ett datum och allt ska fungera praktiskt. Det är ett stort, pilligt, klurigt och alldeles fantastiskt roligt jobb!

16:15, 14 June 2017

Eskil Fagerström, Malmö: Hej! När jag går igenom årets urval av värdar, hittar jag tio personer som är bosatta i Täby eller Solna kommuner. Tillsammans har de kommunerna 150 000 invånare. Från Skåne - med 1,5 miljoner invånare - har ni i redaktionen inte lyckats skramla fram mer än åtta värdar. Fem av årets värdar är bosatta på Östermalm, vilket är fler än ni kunnat hitta i hela Sverige norr om Stor-Stockholm. Fler kommer från Södermalm än från Göteborg. Och så vidare. Hur ser ni på ert ansvar att spegla forskning, kultur, nöje och näringsliv i hela Sverige i ert program?

Johar Bendjelloul: Hej, det stämmer att många av våra Sommarvärdar är bosatta i Stockholm. Erfarenheten säger oss dock att bostadsorten ofta spelar mindre roll när Sommarprogrammen blir till. Detta eftersom många av de i Stockholmstrakten bosatta Sommarvärdarna har rötter någon annastans. En av de Sommarvärdar som bor just i Solna - Ann-Helen Laestadius - kommer exempelvis att prata om den plats där hon är född - Kiruna.

16:18, 14 June 2017

Stockholmstrött: Hur ser ni på den extrema Stockholmsdominansen? Försöker ni ens hitta intressanta personer från andra håll? https://www.sydsvenskan.se/2017-06-14/nu-far-det-val-anda-racka-med-den-galna-stockholmsdominansen-i-sommar-i-p1-eller

Johar Bendjelloul:
~~Hej upprepar mitt svar om samma ämne från en tidigare fråga i chatten. Ja, det stämmer att många av våra Sommarvärdar är bosatta i Stockholm. Erfarenheten säger oss dock att bostadsorten ofta spelar mindre roll när Sommarprogrammen blir till. Detta eftersom många av de i Stockholmstrakten bosatta Sommarvärdarna har rötter någon annastans. En av de Sommarvärdar som bor just i Solna - Ann-Helen Laestadius - kommer exempelvis att prata om den plats där hon är född - Kiruna.

16:20, 14 June 2017

Lena I: Hur långt tänker ni in i framtiden? När bokar ni in 2018 års värdar?

Bibi Rödöö, programchef: Jag lever liksom med det här programmet... och tänker mer eller mindre alltid på vilka som skulle kunna göra Sommar i framtiden. Men vi bokar inte in personer flera år framåt, det hinner hända mycket i deras liv. Och vi kanske vill premiera andra när vi väl är där. Arbetet med 2018 får ta vid i höst ;)

16:20, 14 June 2017

PIA: varför inte ett sommar i p1 med människor från arbetarklassen? Historier från vardagslivet i Sverige. Jag är trött på kändisar journalister idrottare mm.

Johar Bendjelloul: Hej Pia, också människor som är kända kan ha rötter i arbetarklassen. Och påfallande ofta berättar våra Sommarvärdar om just historier från vardagslivet i Sverige.

16:24, 14 June 2017

Tony: Får man spela vilken musik som helst?

Bibi Rödöö, programchef:
Hej Tony! Ja, man får spela vilken musik som helst. MEN texten i musiken jämställs med den talade texten i programmet. Dvs man kan inte spela en låt med ex vis gravt rasistisk text. Men man kan ju spela väldigt många olika slags musik i Sommar. Vilket är härligt eftersom mycket spelas som sällan hörs på andra ställen.

16:26, 14 June 2017

Backe: Varför är det så många personer från Skåne? Många av oss tycker att skånskan är minst sagt jobbigt att höra på. Var är de andra dialekterna?

Bibi Rödöö, programchef:

Hej Tony! Skånskan är ju en urhärlig dialekt! I år kan du också höra Kirunamål, Umeåmål, Linköping, Göteborg, Hallänska, Östgötska, Småländska osv.

16:30, 14 June 2017

Paul Paljett: Hej! Har några rockmusiker tackat " nej " på senare år? Till exempel Ulf Lundell & Thåström verkar ju inte ställa upp på alltför kommersiella tillställningar

Bibi Rödöö, programchef:
Hej! Ulf Lundell har varit Sommarvärd 1982, 1983, 1985 och 2007. Sen brukar vi inte kommentera personer som tackar nej. Rätt som det är tackar de sen ja ;)

16:30, 14 June 2017

Annika: Får alla sommarvärdar sin egen sommarkrans när dom kommer på presskonferensen? Vill alla ha? Kan JAG få en

Bibi Rödöö, programchef: Ja, under de senaste åren har vi lyckats få till att alla får en krans. Förut kunde vi inte det av budgetskäl. Numera blir alla glada och tar med sig dem hem :)

16:34, 14 June 2017

Jonas, Sommar i P1: Hej alla! Tack för alla era frågor! Nu stänger vi chatten för denna gång. Undrar ni något annat kan ni höra av er till sommar@sverigesradio.se

16:35, 14 June 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".