Bibi Rödöö
Bibi Rödöö Foto: Mattias Ahlm/ Sveriges Radio
Vinter i P1

Lyssnarnas önskelista i juletid

Vinter i P1 har nu sänts i tio år och skådespelaren Olof Wretling är lyssnarnas favorit för sjätte gången! På nyårsafton för två år sedan framförde han Vinter inför publik i Umeå och den hyllade föreställningen resulterade i en riksomfattande turné som just avslutats. Och i höst utgavs en bok med alla hans tidigare Vinter- och Sommarprogram. Innehållet i årets upplaga är en hemlighet fram till nyårsafton.

Lyssnarnas Sommarvärd Tommy Ivarsson är nu dubbelt önskad. Hans Sommar om sonens väntan på en organdonation gick rakt in i lyssnarnas hjärtan och Vinterprogrammet på det nya årets första dag handlar om livet som går vidare.

Sommars och Vinters äldsta medverkande genom tiderna är (förstås) 105-åriga bloggaren Dagny Carlsson som också gjorde ett av sommarens mest populära program. I Vinter reflekterar hon över dagens MeToo rörelse och berättar om sin barndoms jular för 100 år sedan.

Skådespelaren William Spetz är 84 år yngre och nu är det dags att flytta hemifrån. Han söker svaren i en tid av dejting, ångest och ensamhet.

Utrikesreportern Magda Gad vittnade i somras om vad som händer på krigets botten. Nyligen belönades hon med Stora Journalistpriset och nu  vill lyssnarna höra fortsättningen på hennes vittnesmål från världens krigshärdar.

Musikern och artisten Emil Jensen var både Sommar- och Vintervärd i fjol. Nu när lyssnarna vill höra honom igen kommer han försöka förklara allt för en person som lever om 100 000 år.

Komikern och skådespelaren Mia Skäringer Lázár önskas åter efter sitt Vinter för sex år sedan. Hon kommer att prata om sina sista dagar med mormor då hon fick en djupare kontakt med sitt eget liv.

En annan av lyssnarnas riktiga Vinterfavoriter är pastor Tomas Sjödin som nu önskas för femte gången. Musiken denna gång blir genomgående vemodig. Inte nödvändigtvis sorglig, bara lite hjärtslitande.

Våra åtta Vintervärdar väljer sin musik och sina ord med stor omsorg och de kommer alla förgylla jul- och nyårshelgen för Sveriges Radios lyssnare som önskat dem.

Bibi Rödöö, programchef

Vinter i P1 - sändningstider

PUBLICERING FM
Sändning i P1 juldagen 25 december 2017 – 1 januari 2018 kl. 13.00-14.30, repris kl. 22.05–23.35.

PUBLICERING PODD – förkortad musik
Podden släpps redan kl 07.00 i vår app Sveriges Radio Play, sverigesradio.se och där poddar finns. Poddradion ger möjlighet att ladda ner programmen med förkortad musik. I vårt arkiv finns över 1 000 gamla Vinter- och Sommarprogram!

EFTERHANDSLYSSNING – all musik
Via hemsidan sverigesradio.se/vinter kan man lyssna på alla program med musik fram till 1 februari 2018.

Musiklistor finns på respektive värds sida. Publiceras efter att programmet har sänts.

Vinters historik - i korthet

Tage Danielsson och Jörgen Cederberg.
Tage Danielsson och Jörgen Cederberg planerar Sommar inför starten 1959.

Sommar sändes för första gången 13 juni 1959 på initiativ av Tage Danielsson. Tio år senare startade Sveriges Radio en motsvarighet på vintern för att möta konkurrensen från teve, som i december 1969 startade TV2, dit många av radions populära profiler gick.

22 december 1969 sändes det första På Vintergatan med ... och en grammofon. Den kände kompositören Jules Sylvain hade vid den tiden en stor hit med melodin På Vintergatan, som gav namn till programmet och blev dess signatur. Programserien samsändes i P1 och P3 under fem år och 6 januari 1974 sändes det sista På Vintergatan.

Under de följande åren återuppstod Vinterprogram vid två tillfällen; Jonas Gardell var Vintervärd på nyårsafton 1991 och Kjell Swanberg på juldagen 1993.

2008 startade Bibi Rödöö och Agneta Ekberg Vinter i P1 och i samband med denna nypremiär gjordes en nyinspelning av den ursprungliga signaturen med Sveriges Radios Symfoniorkester.

Sedan 2011 är det Sveriges Radios lyssnare som önskar sig vilka tidigare Sommar- och Vintervärdar de vill höra i Vinter i P1.

Läs den längre versionen av Sommar och Vinters historik "Så började det hela" här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".