Bibi Rödöö.
Foto: Mattias Ahlm Sveriges Radio

Programchefen förord: Mänskliga möten och moraliskt mod

Striden om verkligheten är igång. Idag blandas kunskap ofta ihop med tyckande och ju mindre man faktiskt vet, desto lättare är det att ha en stark åsikt. Sommarprogrammen har blivit än mer angelägna med alla modiga, färgstarka värdar som generöst delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper.

Striden om verkligheten är igång. Idag blandas kunskap ofta ihop med tyckande och ju mindre man faktiskt vet, desto lättare är det att ha en stark åsikt. Sommarprogrammen har blivit än mer angelägna med alla modiga, färgstarka värdar som generöst delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper.

Det har varit ett dramatiskt år på många sätt. Ett par av årets värdar har befunnit sig mitt i händelsernas centrum och nu får vi höra berättelserna inifrån.

Kaj Linna fick det högsta skadeståndet genom tiderna då han friades efter 13 år i fängelse. Hans Sommar handlar om erfarenheterna av att sitta på livstid. Oskyldig.

Ebbas pappa Stefan berättar om det fasansfulla dygnet då han insåg att hans dotter omkommit under terrordådet på Drottninggatan. Ingrid Wall pratar på årsdagen av dottern Kims död om viljan att föra hennes journalistiska gärning och positiva livssyn vidare.

Krisen i Svenska Akademien har varit en följetong och nyheten om den ständiga sekreteraren Sara Danius avgång spreds även i internationell media. Det har onekligen hänt en del sedan hon blev önskad av lyssnarna som Vintervärd 2014.   

Bland Sommarvärdarna i år hör vi Sveriges nya Rikspolischef, Anders Thornberg som ska tala om polisens utmaningar och om sin tid som SÄPO-chef. ICAN:s Beatrice Fihn berättar om när ett gäng vanliga människor stod upp mot de mäktigaste länderna i världen och vann Nobels fredspris.

Inge Thulin, som kallats USA:s mäktigaste svensk som vd för företaget 3M, skapade rubriker då han hoppade av Donald Trumps näringslivsråd. Anna Throne-Holst kampanjade för demokraterna och var nära en plats i den amerikanska kongressen.

Vinter-OS 2018 blev Sveriges mest framgångsrika någonsin med sju svenska guldmedaljer, en av dem som lyckades knipa ett guld var slalomveteranen Frida Hansdotter. Ryttaren Peder Fredricson blev Jerringprisvinnare för andra gången. Hans Sommar utspelar sig mellan pressen och lusten till förändring.

Professorn i teoretisk filosofi, Åsa Wikforss, intresserar sig för kunskapsresistens och falska nyheter. Forskaren Max Tegmark fascineras av parallella världar och artificiell intelligens.

Sångaren Magnus Carlson och kocken Paul Svensson delar intresset för miljön. Journalisten Anna Hedenmo vill komma närmare sanningen utan filter och författaren Katarina Wennstam gör ett försök att förstå #metoo.  

Victoria Silvstedt, som medverkat i Hollywoodfilmer och är välkänd i fransk och italiensk underhållnings-tv, gör ett sällsynt gästspel i Sverige.

Sångerskan Sabina Ddumba pratar om vikten av att följa sin magkänsla och Melodifestivalfavoriten Leopoldo Méndez berättar om sin resa från Valparaisos bakgator till Farstas stränder.

Äntligen Sommarpratar Eva Rydberg och Anders Berglund. Välkomna åter säger vi till Mark Levengood och Petra Mede.

Serien inleds på midsommardagen med Claes Månsson som inte vill vara i centrum, följt av Bianca Ingrosso som tvärtom inte räds offentligheten. Säsongen avslutas 19 augusti med Sommarprat, sång och musik inför publik då Rennie Mirro står på scen!

61 intressanta personer kommer att inspirera lyssnarna i sommar. Människor som aldrig skulle träffas möts och det är då förståelse och medmänsklighet kan växa.

Bibi Rödöö
Programchef Sommar i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista