Sara Danius och Mattias Alexandrov Klum.
Sara Danius och Mattias Alexandrov Klum. Foto: Mikael Grönberg och Mattias Ahlm /Sveriges Radio.

Återbud från Sara Danius – Mattias Alexandrov Klum ny Vintervärd

1:27 min

Sara Danius har tyvärr tvingats lämna återbud till sin medverkan i Vinter i P1. Ny Vintervärd blir fotografen och filmskaparen Mattias Alexandrov Klum som också stod högt upp på lyssnarnas önskelista.

Vinter i P1 med Mattias Alexandrov Klum sänds på nyårsdagen. Katarina Wennstam inleder på juldagen i stället för Sara Danius.

– Även Sara Danius kan bli sjuk och drabbas av hög feber, hur osannolikt det än kan låta. Mina läkare har varnat mig för risken för överansträngning och ordinerat vila i tre veckor. Eftersom jag är en lydig patient brukar jag göra som mina läkare säger. Jag ligger nu till sängs och rullar tummarna i väntan på bättre tider, hälsar Sara Danius från sjuksängen.

– Jag är verkligen ledsen att jag var tvungen att ställa in eftersom jag är önskad som Vintervärd. Jag vill hälsa så varmt till alla lyssnare, säger Sara Danius.

– Vi är väldigt ledsna över att Sara Danius inte kan fullfölja sitt Vintervärdskap. Väldigt många lyssnare har sett fram emot att höra henne igen efter det uppskattade Sommarprogrammet i somras. Samtidigt gläds vi åt att Mattias Alexandrov Klum med kort varsel tackat ja till att åter blir Vintervärd, eftersom även han stod högt upp på lyssnarnas önskelista, säger programchefen Bibi Rödöö. 

Mattias Alexandrov Klum har en lång och framgångsrik karriär som dokumentär-filmare som genomfört expeditioner i alla världsdelar. Han har gett ut 15 böcker och är en internationellt anlitad föreläsare. Under senare år har han arbetat i och runt Östersjön med två stora filmprojekt samt producerat en dokumentär om ett hotat korallrev utanför Mozambiques kust. Sedan 2016 arbetar han i konstnärsduon Alexandrov Klum.
Mattias Alexandrov Klum gjorde Sommar 1997 och 2008 och Vinter 2014.

– Det känns fantastiskt att åter önskas av lyssnarna. Mitt Vinterprat den här gången ska handla om avancerad självcurling, att få bli berörd och beröra andra tillsammans med min partner Iris, om den nyupptäckta kärleken till livet och om mitt eget uppvaknande – eller ”Mattias 2.0” om man så säger.


VINTER I P1 – NYA LISTAN
25/12: Katarina Wennstam – författare, journalist

26/12: Tomas Sjödin – författare, pastor, föreläsare

27/12: David Eberhard – psykiatriker, författare

28/12: Mikkey Dee – trummis

29/12: Tommy Ivarsson – entreprenör

30/12: Hanna Hellquist – journalist, programledare, författare

31/12: Olof Röhlander – mental tränare, författare, föredragshållare

1/1: Mattias Alexandrov Klum – fotograf, filmskapare, konstnär

Sändningstider och podd

Vinter i P1 sänds från juldagen till och med nyårsdagen kl. 13.00 och kl. 22.05. Podden släpps kl. 07 i Sveriges Radio Play och där poddar finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista