Krysskonstruktörer emellan: "Det är klart att man hänger med"

I Västerås den 14 maj 2011 fick Anders Eldeman tillfälle att träffa Jan-E. Israelsson som är upphovsman till Melodikryssets föregångare - .

För ni visste väl att det var just Melodinöten som var krysspionjär i Sveriges Radio. Först senare utvecklades programidén och Melodikrysset tog sin nuvarande form.

Och vad tror ni? Löser upphovsmannen Jan-E Israelsson Melodikrysset i dag? Så här skriver han till oss på redaktionen och berättar om vad han kryssar... förlåt pysslar med i dag...

"När Melodikrysset äntligen kom igång 1965 hade jag fått en massa andra uppdrag för både Sveriges Radio och TV. Det gällde frågesport- och tävlingsprogram av olika slag. Därför kände jag att jag måste överlåta konstruktionsarbetet av de första melodikryssen till en annan konstruktör. Och på den vägen är det. Melodikrysset var ju inte heller planerat för någon längre serie. Men verkligheten visade sig ju bli en annan...

- Nu för tiden löser jag Melodikrysset då och då - dock inte regelbundet varje lördag. Eftersom jag jobbar som kryss- och tävlingskonstruktör måste man hänga med i vad andra konstruktörer gör. Antingen lär man sig något nytt eller får man en idé. Melodikrysset har den fördelen att det är en tävling som kan lösas av unga och gamla tillsammans."