1 av 3
Bengt Haslum och Peter Granberg firade det 1000:e programmet 5 april 1986
2 av 3
Anders Eldeman.
3 av 3
Läs mer om Melodinöten

Melodikryssets historia - från nöt till kryss

Melodikrysset är ett program som tillhör en av Sveriges Radios stora radioklassiker. Programledare och konstruktör är Anders Eldeman. Varje lördag klockan 10.03 dyker Anders Eldeman upp och ställer frågor kring musik och artister. Lika troget sitter lyssnarna vid sina mottagare och fyller i sina kryssplaner.

Melodikryssets historia

I slutet av 1962 presenterade kryss- och tävlingskonstruktören Jan-E. Israelsson ett förslag till ett "Melodikryss" kallat "Melodinöten".

Idén byggde på att man genom att lyssna på tjugo olika melodier skulle fylla ett rutmönster i form av ett korsord med ord och bokstäver.

I anslutning till varje melodi ställdes en fråga och svaret var en bokstav. Ett antal bokstäver i en vågrät eller lodrät rad bildade tillsammans riktiga ord.

Bökigt med kryssrutor

Dåvarande underhållningschefen Georg ”Tuppen” Eliasson tyckte inte förslaget var bra eftersom tävlingen krävde "omständliga arrangemang", vilket i praktiken betydde att han inte tyckte att tidningarna skulle engageras med att publicera en tävlingskupong det vill säga ett rutmönster, varje vecka.

1965 dök förslaget upp igen i en delvis omarbetad version.

Nöten blev till kryss

Ulf Peder Olrog, en av medarbetarna på underhållningsavdelningen, hade bearbetat förslaget till "Melodinöten" och ändrat namnet till "Melodikrysset". Radions syn på tidningarnas engagemang hade samtidigt förändrats. Nu såg man det som positivt att tidningarna kunde publicera en tävlingskupong varje vecka.

Det "nya" Melodikrysset startade 1965 med att programledaren Peter Granberg hälsade P3-lyssnarna välkomna till detta första musikgissningsprogram i korsordsform.

Redan från starten engagerades "Röster i Radios" egen korsordsmakare Elve Hultqvist att utföra själva konstruktionen av tävlingsrutan.

Melodikrysset blev snabbt populärt och efter den första sändningsomgången återkom programmet året därpå, varefter det sänts varje vecka året om.

De första tio åren var Peter Granberg ensam programledare, men från 1976 fick han sällskap av Bengt Haslum.

1992 togs programmet över av Bo Schedin.

Eldeman tar över

Melodikrysset flyttade till den nya rikskanalen P4 i januari 1993.

Första maj 1996 tog  över rodret för detta Sveriges kanske populäraste underhållningsprogram i radio med spänning för hela familjen.

Sedan år 2002 har det funnits möjlighet att   

Varje vecka är det tiotusentals lyssnare som använder sig av nättjänsten.

Visste du att?

  • Första Melodikrysset sändes 11 juni 1965 i en sommarserie om 12 program
  • Kryssrutan faktiskt inte är kvadratisk, utan 9 x 10 rutor
  • Idén med Melodikrysset plagierats i både Norge, Danmark och Finland
  • Bert Karlsson, Lennart Jähkel, Mark & Jonas, Christer Björkman och Peter Harrysons mamma finns bland stamlyssnarna
  • Det bara varit fyra fasta programledare under Meldikryssets 40 år:
    Bengt Haslum, Peter Granberg, Bosse Schedin och Anders Eldeman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista