Camilla och Sofie har samma vinstchanser som om de skickar via webben.

Så dras vinnarna i Melodikrysset

Många undrar hur det går till att utse vinnare till Melodikrysset. Eftersom man kan kryssa både på nätet och genom att skicka in sin lösning med vanlig post är det viktigt att det blir rättvist.

Så går det till

För att det ska bli rättvist mellan de som skickar in lösningen via nätet och per post gör vi först en bedömning över hur många svar som kommit in på respektive sätt.

Antalet som kommer in via nätet vet vi exakt, medan postlösningarna får avgöras på ett ungefär. Vi har då tidigare räknat ut hur många svar som ryms i varje postlåda och räknar hur många lådor det blivit.

Elva priser varje vecka

De elva priserna fördelas därefter mellan nät- och postlösare. Är det ungefär dubbelt så många nät- som brevlösare, går sju eller åtta av priserna till dessa och tre eller fyra dras ur brevskörden. Vi ser också till att själva förstapriset alternerar mellan webb och post, 2:1.

Är det ungefär lika många nät- som postlösningar går fem vinster till ena gruppen och sex till den andra och förstapriset går hälften av gångerna till varje kategori.

Tävla per post eller via webben

Nätlösningarna slumpas fram via datorn, som då automatiskt väljer helt rätta lösningar. Postlösningarna drar vi manuellt ur brevskörden. Vi kontrollerar noga att det är rätt lösning. Skulle det vara en oseriös lösning där vinnaren heter Kalle Anka och bor i Ankeborg till exempel så sorteras den vinnaren bort och en ny vinnare dras, vare sig det rör sig om nät- eller postlösning.

Kryssa & vinn

Camilla och Sofie har samma vinstchanser som om de skickar via webben.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".