Blekinge

Blir medlem i tioklubben

Idag, torsdag, fattar regeringen beslutet att Kallinge blir en av tio flygplatser i landet som ska ingå i det nationella basutbudet.

Bland annat betyder det att staten garanterar driften av flygplatsen.

Planerad utbyggnad
Det är också en tydlig signal om att Blekinge klassas som en av landets viktigaste regioner, när det gäller den planerade utbyggnaden av nya handelskorridorer mot öst.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson kommenterar regeringens beslut så här:

– Jag tycker det är oerhört viktigt att vi kunnat gå vidare med de här investeringarna, som innebär satsningar på vägar, järnvägen, sjömotorvägar och att vi nu också kan peka ut Kallinge flygplats som en viktig del av vårt nationella basutbud.

Extra betydelse
Kallinge flygplats blir alltså medlem i tioklubben. Det vill säga, en av tio flygplatser i landet som regeringen anser vara av extra nationell betydelse.

Är man med i klubben anses man vara så viktig att staten går in och täcker eventuella förluster till 100 procent.

Ordinär flygplats
Ett tag såg det mörkare ut för flygplatsen i Blekinge, då man i utredningen inför regeringens beslut klassades som en ordinär flygplats utan större värde för landet.

Men sedan prioriterades flygplatsen upp och nu kommer den att ingå i en av de största infrastruktursatsningarna som gjorts på många år i både Sverige och Blekinge.

Tydlig signal
För Blekinge betyder satsningen också att manegen krattas för fler flyglinjer, då regeringens beslut tydligt sänder signalen om att flygplatsen anses vara en av de tio i landet med bäst förutsättningar för framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".