Blekinge

Majoritet vill stoppa friskolornas vinster

Tre av fyra M- och FP-väljare vill att friskolornas vinster ska användas i skolverksamheten eller betalas tillbaka till kommunen.

Idag kan ägarna fritt ta ut och disponera vinsterna hur dom vill, något Nils Ingmar Thorell, folkpartiets gruppledare i Ronneby, inte tycker är ett lika stort problem som att det inte går att mäta kvalitén på friskolorans verksamhet.

– Det är inte vinsten i sig som är fel, utan detta att man inte kan koppla den till vilken kvalitet som uppnås i verksamheten. 

Tydlig signal
Undersökningen som Lärarnas Riksförbund gjort, där de ställt olika skolpolitiska frågor till 3000 väljare, ger en tydligt signal om att resurserna som finns i skolsystemet i första hand bör användas till att höja kvalitén i skolorna.

En del höjer kanske på ögonbrynen över att det är väljare som tillhör en grupp där synen på både friskolor och företagande generellt sett är positiv, som klart deklarerar att de inte vill se vinsterna rinna ner i ägarnas fickor.

Samma krav
Nils-Ingmar Thorell är däremot inte överraskad över hur folkpartiväljarna resonerar i undersökningen. Han menar att det är självklart att friskolan måste uppfylla samma krav som den kommunala skolan.

Friskolan Galären i Karlskrona startade 2004 och är den äldsta i Blekinge. Ägaren Britt Lilja vill inte ställa upp på en bandad intervju, men säger att vinsterna som hennes friskola genererat genom åren delvis använts till att utveckla verksamheten.

Vägrar svara
Hon vill däremot inte besvara frågan om hur mycket som gått tillbaka som utdelning till henne som ägare av friskolan.

Klart är att verksamheten sammantaget har gått bra och Britt Lilja har kunnat ta ut runt 3.5 miljoner kronor i aktieutdelning genom åren. Förra året var ett riktigt bra år.

Miljoner
Då kunde Britt Lilja, förutom sin månadslön på strax under 50.000 kronor, kassera in 1,5 miljoner kronor i utdelning, enligt uppgifter i årsbokslutet.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".