1 av 14
2 av 14
Mustafa Mohamed tände "den olympiska elden" under Olympiatravet på Åby travbana på lördagen.
3 av 14
Mustafa Mohamed tränar inför terräng-SM 2008. Bild: SR/ Birgitta Andersson
4 av 14
Frida Svensson, OS-roddare. Bild: SR/Thomas Graf
5 av 14
Elvira Kivi Bild: SR/Birgitta Andersson
6 av 14
Gunilla Wallengren gästade PULS i Sveriges Radio Väst. Foto: Cecilia Bergil / SR.
7 av 14
Mustafa Mohamed i Alperna. Bild: SR/Birgitta Andersson
8 av 14
Från vänster: Oskar Käck, Mustafa Mohamed och Erik Sjöqvist. Bild: SR/Birgitta Andersson
9 av 14
Frida Svensson. Bild: Thomas Graf.
10 av 14
Daniel Birgmark. Bild: Jesper Larsson/SR
11 av 14
Daniel Birgmark. Bild: Jesper Larsson
12 av 14
Foto: Svenska Handikappidrottsförbundet
13 av 14
Foto: Svenska Handikappidrottsförbundet
14 av 14
Per Jonsson Foto: Svenska Handikappidrottsförbundet

Våra olympier

SR Radio Väst följer våra olympiska hopp inför och under OS.
Särskilt fokus har under uppladdningen legat på tre av dem, löparen Mustafa Mohamed, Lysekil, som tävlar i 3000 meter hinder, Elvira Kivi, Trollhättan, som deltar i judo i Paralympics och Frida Svensson, Strömstad, som tävlar i rodd.

 

15 sept: Gunilla Wallengren 6:a i finalen på 800 m

Wallengren förbättrade sin tid från försöksheatet (1.54.43) till 1.50.09, vilket gav en sjätteplacering i finalen på rullstol 800 meter igår. I försöksheaten på 200 igår och 1500 meter idag, placerade hon sig precis under strecket, och gick därmed inte vidare till respektive final. Då även 5000 meter gick bort i en snöplig krasch är 6:a på 800 meter och 8:a på 400 meter Wallengrens resultat i Paralympics 2008

12 sept: Det blev en åttondeplats i rullstolsfinalen på 400 meter för Gunilla Wallengren från Hålanda

Wallengren gick i mål på 58.20, 32 hundradelar sämre än gårdagens årsbästa.
Chantal Petitclerc vann guldet med tiden 52.02, elva hundradelar under sitt världsrekord från Athen 2004.
Regerande världsmästaren på 400 meter, Edith Hunkeler missade OS-medalj och kom 4:a på tiden 55.25


10 sept: Håkan Gustavsson från Skee lyckades inte ta sig till final i frigevärsskyttet i Paralympics i Peking.

Skeeskytten Gustavsson slogs ut i kvalificeringsomgången. Han noterade 1 122 poäng.

Tävlingen vanns av svensken Jonas Jacobson, som därmed vann sitt femtonde Paralympicsguld.
Nu har Jacobsson flest guld av alla paralympier och olympier, fler än USA:s simmare Michael Phelps.


8 sept: Medaljhopp kraschade i Paralympics
Drömmen om medalj i Paralympics tog slut drygt ett varv från målgången i 5 000 meter rullstol för friidrottaren Gunilla Wallengren från Hålanda.

Wallengren drogs med i en våldsam krasch med sex av loppets elva deltagare och fick åka till sjukhus för observation istället för att slåss om en medalj.


8 sept: Det blev ingen medalj för Elvira Kivi från Trollhättan och Lilla Edets Judoklubb i Paralympics i Peking.
Elvira Kivi förlorade semifinalen i judons 63-kilosklass och i matchen om bronset mötte hon sedan fransyskan Angelique Quessandier, som hon också förlorade mot.

Men den regerande världsmästaren Elvira Kivi orkade inte ladda om efter semifinalen och förlorade även bronsmatchen.

 

 

27 aug: Håkan Gustafsson från Skee  skyttegille är ett av våra medaljhopp i sportskytte i Paralympics. Trots heltidsjobb som datatekniker, hinner han satsa fullt och träna minst två timmar om dagen. Här hör du honom, bara ett par dagar innan det bär av till Peking.

 


27 aug:  Per Jonsson till Paralympics

Den 6:e september är det storstilad invigning, men redan på fredag åker Per Jonsson från Brålanda till Beijing. Han ska för första gången slåss om paralympicsguld i 100 meter och 200 meter sprint i Fågelboet.

Per Jonsson är 20 år gammal, tog studenten från Idrottsgymnasiet i Bollnäs i våras och har nedsatt syn. I fjol vann han VM i mångkamp, men det är inte en gren i Paralympics, därför tävlar han i sprint:

 


26 aug: Mustafa Mohameds första intervju sedan OS
Mustafa Mohamed stannade kvar i Peking efter finalen på 3000 meter hinder och tittade på friidrottstävlingarna. Sedan åkte han hem till Sverige och tog det lugnt. Inför nästa stora utmaning, Golden Leaguetävlingen i Zürich imorgon, berättar han för Radio Väst om hur han och tränaren Ulf Friberg analyserat finalen i efterhand. Han berättar också att han fortfarande är besviken att krafterna tröt när det gällde som mest.

18 aug: Mustafa Mohamed tia i finalen
Med drygt ett varv kvar av finalen på 3000 meter hinder fanns Mustafa Mohamed med i täten. Sen krokande och och när upploppet kom var krafterna helt slut. En besviken Mustafa Mohamed kunde aldrig hota i medaljkampen.

17 aug: Birgmark utan medalj

Daniel Birgmark kom sjua i finalracet i finnjolle och missade medalj. Fransmannen Guillaume Florent blev fyra och knep bronset. Britten Ben Ainslie tog guldet.

För att få behålla den bronsplats Birgmark låg på inför finalseglingen hade han behövt vara som sämst två placeringar bakom fransmannen Guillaume Florent.

Men fransmannen höll undan och slutade fyra i finalen och säkrade därmed bronset sammanlagt. Birgmark blev sjua i avslutningen och fyra totalt.

16 aug: Frida vann B-finalen

Frida Svensson från Strömstad blev i går OS-sjua i rodd efter att ha vunnit B-finalen i damernas singelsculler.

Frida Svensson såg bra ut i kvartsfinalen i måndags, ett lopp hon kallade sitt bästa på två år. Men i onsdagens semifinal kom hon sist i sitt heat.

Svensson lämnade efter loppet in en protest för att det fanns gräs i vattnet i hennes bana som funktionärerna vägrat plocka upp. Den avslogs dock senare av domarkommittén.

För två år sedan tog Svensson brons i VM. I OS i Aten 2004 slutade hon på åttonde plats.

13 aug: Det senaste om våra lokala OS-hopp:

Seglaren Daniel Birgmark har nu klamrat sig fast i täten på allvar med sin finnjolle. I det sjunde racet av elva kom han på femte plats och ligger nu fyra totalt. Ett medaljhopp från Grundsund alltså!

För Strömstad-tjejen Frida Svensson i rodd gick det tyvärr sämre idag. Hon kom sist i sin semifinal och missar därför finalen.

( Robert Svensson från Upphärad, reserven i pingislandslaget, fick se sina lagkamrater förlora nu på morgonen mot Sydkorea. Men han hälsar till Sveriges Radio Väst att man nu ska ladda om inför eftermiddagen svensk tid då det är vinna som gäller mot Taiwan)

12 aug: Dagen före avresan till OS i Peking:   

11 aug: Strömstadsroddaren Frida Svensson tog en stabil andraplats i kvartsfinalen i singlesculler idag och går alltså vidare till semifinalen på onsdag.

11 aug: Nu har Mustafa Mohamed varit på träningsläger i Fukuoko i Japan i snart en vecka, inför OS-försöken i Peking på lördag den 16/8. Här är hans resultat på tävlingarna i sommar, som varit finfina träningspass inför OS:

Golden League-galan i Paris den 18/7: trea på tiden 8.11,10 (Mustafas tredje bästa hittills i karriären).

DN-galan i Stockholm den 22/7: trea på tiden 8.14,77, bara en halv sekund från segern.

SM i Västerås den 3/8: GULD på tiden 8.31. Mustafa är vår svenske mästare på 3 000 meter hinder och formen inför OS är riktigt bra.

8 aug: Birgmark på plats i Peking
Imorgon gör Daniel Birgmark från Grundsund på Skaftö debut i OS-tävlingarna i finnjolle. Han är först ut bland de svenska seglarna och har nu installerat sig i staden Qingdao där han tycker att arrangörerna tagit fram en mycket bra anläggning. Dessutom känner han att den egna formen är god.

8 aug: En doldis gör entré
Ett av våra mest anonyma OS-hopp här i väst heter Dag Albert. Han är också en av de första svenskarna som tävlar när Fälttävlan inleds i Hong Kong på lördag morgon. Dag bor i England men kommer från början från Strömstad. Dag Albert tävlar med sin häst Tubber Rebel.

30 juli: Daniel Birgmark har finnjollen redo
Den sista juli åker Skaftös OS-hopp Daniel Birgmark till Peking. Seglaren från Grundsund är ett av våra medaljhopp i Kina. Sveriges Radio Väst träffade honom när han laddade på hemmaplan.
24 juli: Frida taggad inför OS-resa
På onsdag är det dags för Frida att åka till de olympiska sommarspelen i Kina. SR Radio Väst åkte till Strömstad för att ta pulsen innan avresan. Dessutom fick vi senaste skaderapporten och en pratstund med tränaren Johan Flodin som försöker hålla tävlingsnerverna i schack.

18 juli: Träningskompisar trivs med Musse
Mustafa tränar ihop med landslagskompisar och internationella löpare i St Moritz. Häromdagen hörde vi Erik Sjöqvist, terränglöparen som vunnit många Finnkamper och blev fyra i terräng-EM förra året. Idag hör vi Oskar Käck (svensk mästare på 10 000 meter 2005) och Henrik Ahnström (bäste svensk i Göteborgsvarvet 2007), som delar bostad och träning med Mustafa under lägret i St Moritz. Hör dem berätta om vem kompisen Musse är och hur det är att leva vardagsliv med honom på träningsläger.


17 juli: Ulf Friberg berättar om höghöjdseffekter
I den tredje delen i vår serie från Schweiz och Mustafas träningsläger berätta hans tränare Ulf Friberg mer om varför det är bra att träna på hög höjd.

16 juli: Intervju med Musse
Reporter Birgitta Andersson fick en samtalsstund med Mustafa Mohammed. 

15 juli: Mustafa hoppas på bra höghöjdseffekt
Före OS ska Mustafa springa 3 000 meter hinder på Golden League-galan i Paris den 18/7 och på DN-galan i Stockholm den 22/7. Då får vi se effekten av träningen på hög höjd i St Moritz, dit han ska tillbaka ytterligare en vecka, innan det bär av till Japan och sedan Peking och OS. Hör Mustafa och hans tränare Ulf Friberg om hur höghöjdsträningen påverkar.

14 juli: Musse på hög höjd
Hällelöparen Mustafa Mohamed tränar på hög höjd i St Moritz i Schweiz, inför OS i Peking i augusti. Här hör du ett längre reportage från ett träningspass med Musse och landslagskompisarna på 1 700 meters höjd. Tränaren Ulf Friberg och träningskamraten Erik Sjöqvist hörs också. 8 juli: Elvira laddar på hemmaplan
Just nu förbereder sig Elivira Kiwi för fullt inför Paralympics. Armbågen känns nu bättre säger hon till SR Radio Väst. Elvira håller just nu på att träna så att fysiken är på topp inför de paralympiska tävlingarna.

2 juli: Frida Svensson tränar i Bulgarien
Frida Svensson tränar just nu för fullt med det norska roddlaget i Bulgarien. Fridas tränare Johan Flodin säger till Sveriges Radio Väst att Frida blir kvar i Bulgarien till mitten av juli för att justera tekniken mer efter den ryggskada Frida ådragit sig sen tidigare.

23 juni: Mustafa blev tvåa
Mustafa Mohamed blev tvåa på 3000 meter hinder i europacuptävlingen i Istanbul i helgen. Han har ställt in flera lopp de senaste veckorna eftersom han varit sjuk, men nu blev det säsongspremiär i midsommarhelgen trots att han inte var helt återställd. Turken Halin Akkas vann loppet.

17 juni: Sjukdom kan hindra Mustafa från att tävla
Det är osäkert om långdistanslöparen Mustafa Mohamed från Hälle kan springa i Europacupen i Istanbul på söndag, som planerat. Mustafa har nämligen drabbats av en svår halsinfektion och feber. Och nu, två månader före OS, kan han varken träna eller tävla. Mustafa Mohameds tränare Ulf Friberg säger till Sveriges Radio Väst att det här är bekymmersamt och att Mustafa var hos läkare igår. Han kan ännu inte säga om det blir någon tävling på söndag.Tidigare har Mustafa tvingats ställa in hinderpremiären i Tyskland i förra veckan och det lopp han skulle ha sprungit i Prag igår.

16 juni: Mustafa får fint stipendium
Mustafa Mohamed från Lysekil kommer att hyllas med 2008 års Mikael Ljungberg-stipendium. Priset på 50 000 kronor kommer han att motta vid en grand prix-tävling i Göteborg den 24 juni

11 juni: OS-roddaren Frida Svensson och hennes tränare Johan Flodin i Strömstad, när norska radion NRK Östfold och SR Väst sände tillsammans från Hamntorget i Strömstad.

3 juni: Per Jonsson och Gunilla Wallenberg uttagna till Paralympics
Den svenska truppen till Paralympics i Peking i september börjar ta form. Redan finns ju Elvira Kivi där och dessutom Håkan Gustafsson från Skee utanför Strömstad (sportskytte).

Den 2 juni fick två ytterligare från Radio Västs område beskedet att de får åka med. Friidrottarna Gunilla Wallenberg (från Hålanda) och Per Jonsson (från Brålanda) kommer att representera Sverige och det är deras första olympiska turneringar. Per tävlar för IF Änglarna från Vänersborg och Gunilla för IK Drivringen från Trollhättan.

2 juni: Frida åtta i Världcupstävlingar i Lucerne
Vid helgens värlscuptävlingar i Lucerne hamnade strömstadsroddaren Frida Svensson på en åttondeplats. Enligt tränaren Johan Flodin skall man nu finjustera Fridas teknik med hänsyn till den ryggskada Frida fått sen tidigare.

2 juni: ”Ringrostig” premiär för Mustafa Mohamed
Mustafa Mohamed genomförde sin ”riktiga” säsongspremiär i helgen när han sprang 3000 meter slätt på beskedliga 7:59.84 i Zaragoza i Spanien. Ganska ringrostigt tyckte han själv men nu laddar han för sitt första hinderlopp i Cottbus i Tyskland om en dryg vecka.

10 maj: Ingen pallplats för Frida Svensson
OS-klara roddaren Frida Svensson nådde final i singelculler världscuptävlingarna i München i helgen. Väl där tröt krafterna för henne. Frida Svensson slutade sexa och sist. På första plats kom Jekaterina Karsten från Vitryssland och andraplatsen togs av Mirka Knapkova, Tjeckien.

8 maj: Elvira skadade armbågen på träningsläger 
Sedan vi sågs sist har världsmästarinnan i judo Elvira Kivi, från Trollhättan och Lilla Edets judoklubb, varit på träningsläger i Frankrike tillsammans med andra judobrottare av världsklass, konkurrenter om medaljerna vid Paralympics i Peking i september. Här hör vi henne berätta om skadan i armbågen, som hon fick i Frankrike, och hur den påverkat träningen. Elvira är Sveriges första kvinnliga professionella handikappidrottare och nästan helt blind. Vi hör också hennes tränare Mattias Edvinsson om utmaningen att träna ett medaljhopp i Paralympics.

6 maj: Frida Svensson siktar på medaljUnder OS i Aten 2004 kom hon åtta, vid VM i Japan blev hon femma och för två år sedan knep hon ett VM-brons i engelska Eton.  I höstas blev hon uttagen till att tävla i OS i Peking i rodd i klassen singlesculler, alltså enmansrodd. Det handlar om OS-hoppet och Strömstadsbon Frida Svensson, 26 år, som har siktet inställt på medalj i år. I helgen är det dags för hennes första väldscupstävling för i år som kommer att gå av stapeln i Tyska Munchen på den den gamla OS-banan från 1972.


3-4 maj: SM-brons- och guld för Mustafa i terräng-SM
Under lördagens lopp fick favoriten, EM-tvåan Mustafa Mohamed, Hälle IF, nöja sig med tredjeplatsen. Enhörnas Erik Sjöqvist vann herrarnas korta bana över fyra kilometer vid terräng-SM i Växjö efter att spurtat ned Spårvägens Henrik Skoog som gjort ett ryck 800 meter från mål. Erik Sjöqvist, Henrik Skoog och Mustafa Mohamed hade en ny trekamp om medaljerna på söndagens 12 km under terräng-SM. Lördagens trea ”Musse”, från Hälle IF, tog revansch när han stack ifrån Skoog, tvåa på lördagen, på det sjätte och sista varvet. Sjöqvist, som vann herrarnas korta bana över fyra kilometer, orkade inte hänga med.


30 april: Mustafa laddar inför terräng-SM
Nu börjar sommarsäsongen på allvar för vårt OS-hopp, Hällelöparen Mustafa Mohamed, i och med terräng-SM i Växjö på lördag-söndag.   Efter en jobbig vår med både en vadskada och en förkylning, är han nu igång med träningen på allvar. Och efter terräng-SM blir det träningsläger i England för Mustafa, tillsammans med den brittiske löparen Mo Farah, som tog EM-guld 2006. Det är effektivt att träna med den som är snäppet bättre, säger Mustafa. Sen ett antal så kallade slätlopp innan han börjar träna på hinder, först i mitten på juni. Lite försenat i år, på grund av vadskadan och förkylningen. Och det är ju 3 000 meter hinder vi hoppas på i OS så småningom. I reportaget från programmet Puls hör du också Mustafas tränare i Hälle Ulf Friberg om träningen och formen.

19 april: Mustafa Mohamed vann Olympiatravsjoggen
Mustafa Mohamed deltog under lördagen i Olympiatravsjoggen i strålande sol. En bana genom Mölndal som mätte 7,5km.  Tillsammans med 300 löpare startade Mustafa bakom en startbil på travbanan. En fräck upplevelse enligt Mustafa Mohamed själv. Målet var Åbys friidrottsarena. Banan var enligt Mohamed lättlöpt och ganska flack. Mustafa Mohamed vann loppet på 22.51 min, 40sek före SAIK:s Dan-Erik Archer. I pris fick han en medalj i form av en guldhästsko och ett delägarskap i hästen Lindy Lane Fame! Efter loppet deltog Musse på invigningen av Olympiatravet och fick äran att tända den olympiska elden. Efter det var det utdelning av Göteborgspostens stora sportpris

12 april: Mustafa vann Göteborg Cross Country
Efter en period fylld av skador och sjukdomar Mustafa Mohamed årsdebut i löpspåren på lördagen. Hällelöparen vann Göteborg Cross Country, ett terränglopp över 6 kilometer. Han kom i mål i ensamt majestät men fick slita för segern och var med tiden 18.03 sex sekunder före tvåan Olle Walleräng, Hammarby. Mohamed gjorde sin första tävling sedan han tog silver i terräng-EM i december. Mohamed siktar på tävlingsdebut på bana i juni och innan avfärden till Peking blir det även starter på 3 000 meter hinder i både Golden league-galan i Paris och DN-galan i Stockholm.


10 april: Elvira Kivi laddar inför Paralympics
Elvira Kivi, 20-åriga judovärldsmästarinnan och proffset från Trollhättan, laddar nu på heltid inför Paralympics i Peking i september. Här hör du en nära intervju med henne om hur det är att träna som nästan blind, hur det var att ta guld i Brasilien förra året och hur hon laddar stenhårt nu inför Paralympics. Där har hon goda chanser att bli guldmedaljör igen. Första kvinnliga professionella handikappidrottaren i Sverige är hon, Elvira Kivi, från Trollhättan och Lilla Edets judoklubb.

3 april: Mustafa kritisk till att Kina fick OS
Ett land som diktaturen Kina borde inte ha fått OS, men nu är det för sent att protestera. Det säger långdistanslöparen i Hälle, Mustafa Mohamed från Lysekil. Mustafa Mohamed vill att Internationella Olympiska Kommittén inför en klausul i sitt regelverk, som säger att länder som inte respekterar mänskliga rättigheter inte heller får arrangera OS.


3 april: Mustafa tränar fullt igen
Mustafa Mohamed satte sin prägel på PULS den 3 april. I en lång exklusiv intervju hör du honom berätta om sina tankar inför OS i Peking i augusti. Bland annat anser ”Musse” att Kina aldrig skulle ha tilldelats de Olympiska spelen eftersom de inte följer de mänskliga rättigheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".