Chatta med polischefen

Läs chatten med Niclas Hallgren, polisområdeschef i Fyrbodal.

moderator:Nu är polisområdeschefen Niclas Hallgren på plats framför datorn för att svara på dina frågor.
Fredrik:Vill bara hålla med Birgitta som pratade tidigare. Att poliser skall utreda sig själva e ju helt befängt. Det har ingen betydelse att det är en enskild grupp som sköter utredningarna. Poliser kommer alltid att hålla varandra om ryggen. Och visst har stämmningen blivit hårdare från polisens sida. Kan hålla med att det är en skildring av samhället i stort, men visst borde polisen kunna skilja på dom riktiga "busarna" och vanligt folk som vill ha hjälp. Eller om dom kommer i nån situation med polismyndigheten. Verkar precis som om poliserna växer in i någon udda samhällsuppfattning.
Niclas Hallgren:Att polisen utreder sig själv är inte korrekt. Alla utredningar som inbegriper polisanställda leds av speciella åklagare som hör till en helt annan organisation. Den andra delen i din fråga gäller bemötandet från polisens sida. Där delar jag inte din uppfattning alls utan menar att polisen är oerhört professionell och empatisk.
Simon Andersson:Ingen fråga bara en uppmuntran. Jag tycker ni gör ett kanonjobb. Mer pengar till Polisen så kommer det bli ännubättre. Tycker dessutom det är helt rätt att ni inte ska åka på parkeringsskador. Om det hade vart mer känt hur mycket ni gör i det dolda tror jag folk hade varit ännu mer nöjda. En grej jag kan tipsa om. När jag var på Max hamburgeresturang innan jul var det hela 17 st poliser där och käka. Visst ska de ha rast men det ser ju sådär ut när alla är där samtidigt. Eller?
Niclas Hallgren:Även poliser måste äta. Men jag förstår att det kan verka ovanligt med poliser som äter ute i den omfattningen, men samtidigt så tycker jag att det är bra att vi tillbringar så mkt tid ute bland medborgarna som möjligt.
Christer Gebo:Jag har enbart en personlig fråga till dig, nämligen om du är släkt med framlidne rådmannen Tomas Hallgren?
Niclas Hallgren:Inte mig veterligt!
stefan:Hej Nicklas jag har en fråga till dig min bilskatt förfaller den siste juni vi får ju ingett skattemärken i år så jag undrar kan jag byta till en ny nummerplåt nu för den gamla ser inte trevlig ut eller måste jag vänta tills jag har betalat min bilskatt mvh Stefan
Niclas Hallgren:Jag får hänvisa dig till trafikpolisen på telefon 114 14.
Leif Andersson:Hej ! Varför skall lokalkostnader i Sotenäs , Bengtsfors , Mellerud och Tanum ställas som ett motsatsförhållande till yttre verksamhet. De lokalerna lär ju kosta rätt lite jämfört med de stora polishus som finns i t ex Uddevalla.
Niclas Hallgren:Det är korrekt att polishuset i Uddevalla har en större kostnad än en mindre lokal. Men om du ser på Sotenäs där det planeras förändring med en flytt från polisstationen till lokaler i räddningstjänstens lokaler, så innebär det en besparing på ca 1 miljon kronor - om året. De pengarna kan vi använda på ett mycket bättre sätt!
moderator:Nu är det bara ett par minuter kvar av chatten, men Niclas Hallgren besvarar frågorna som kommer fram till 16.30
Dick Jonefelt:På fullmäktige för ett par år sedan ifrågasatt jag också vart de 6000 timmarna som polisen skulle vara i Färgelanda tog vägen. Svaret Från Polismästare Anders Ragnesten blev att man inte hade något system för att kunna redovisa detta. Och när jag pratade med polisen i somras Niklas Hallgren i samma ärende så blev svaret att han var ny på den platsen och hade inte hört talas om dessa timmar. Och det var han som hade hand om den planerade insatsen. Så det löftet vi fick när man la ner polisstationen, det var tomt. Så vad ni gör i Tanum , så håll i era polisstationer. Och lita inte på några löften. Dom är tomma! Så åter igen Vart tog dessa Timmar vägen? Eller så är det läge att höja rösten om att vi vill ha tillbaka stationen på orten igen Så min andra fråga blir. När öppnar ni polisstationen igen? Vi vill ha lokalpatrullerande poliser i vår kommun. När får vi det? Vi är inte nöjda förrän vår befolkning känner sig trygg på gator och torg. Så Niklas Hallgren Lyssna gärna på det gripande direktsända reportaget från Pizzaägaren från Vänersborg. Tror du han känner sig trygg eller?
Niclas Hallgren:Löftet med 6000 h polisverksamhet gavs i samband med nedläggningen av polisstationen i Färgelanda och Munkedal. Vi har under de år som följt därefter haft en uppföljning av de insatser i respektive kommun som genomförts. Vi behöver dock gå vidare. I Munkedal har vi nu ett samverkansavtal med kommunen där vi kommit överens med kommunen om vilka prioriterade arbetsområden som finns. Genom avtalet kommer vi att gemensamt arbeta mot de prioriterade områdena för att på så sätt komma längre än enbart genom att räkna timmar. Vad gäller Färgelanda har vi inlett samma process som med Munkedal för att gemensamt rikta in verksamheten framöver.
Sven:Hej. Skulle inte polisen kunna samlokalisera med räddningstjänsten och ambulansen i Mellerud? Kommunen kunde bygga ut brandstationen och erbjuda polisen billigare lokaler som samnyttjas för allas bästa?
Niclas Hallgren:Den lösningen är tilltalande i andra kommuner. I Sotenäs och i Tanum är det genomfört eller på väg att genomföras med bra resultat. Men i nuläget inga sådana förslag gällande Mellerud.
moderator:Nu är chatten stängd. Niclas Hallgren besvarar de inkomna frågorna.
Calle:Förmiddagspasset i dag jobbade en uniformerad patrull i yttre tjänst i Thn + L:a K-n = 65.000 invånare. Tycker Du det är till fylles? En trafikolycka + ett brott till vad har Du sätta in?
Niclas Hallgren:Jag tycker att vi ska ha rätt antal poliser i tjänst vid varje tillfälle. Vi har behov av en större flexibilitet i antalet patruller i tjänst under dygnets och veckans alla dagar. Därtill finns det alltid möjlighet att leda våra patruller över ytan vid behov.
Hans Åke Max:Du påstod i Radiointrvjuvens början att polisen kommer högt upp i mätningar om allmänhetens förtroende. Stämmer inte alls bottennoteringar är vad ni får! Se verkligheten som den är och gör något åt det hela.
Niclas Hallgren:Ta gärna del av SOM-institutets årliga undersökning. Därmed inte sagt att polisen inte behöver värna om medborgarnas förtroende i varje enskilt fall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista