Karin Rehnström, sjuksköterska på akutavdelningen på Näl intervjuas av Emil Björklund. Foto: Joakim Jacobzon
13 oktober 2010

"Känns som om botten är nådd"

"Situationen på akutmottagningen på Näl är så allvarlig nu att vi som jobbar har mycket svårt att upprätthålla patientsäkerheten". Det skriver ett åttiotal sjuksköterskor och läkarsekreterare i ett öppet brev till Regionstyrelsen, NU-styrelsen och Sjukhusledningen. Underbemanning, trängsel och hög arbetsbelastning är bara några orsaker till att personalen nu säger ifrån.

– Jag vet inte om det kan bli mycket sämre, nu känns det som om botten är nådd.

Det säger Karin Rehnström sjuksköterska på akutavdelningen. Hon har jobbat där sedan 2001, men problemen började bli allvarliga först för tre år sedan när sammanslagningen med akuten på Uddevalla sjukhus skedde.

– Det har blivit ett större inflöde av patienter, personalen har fått försämrat arbetsschema och nu är det ytterligare sparkrav på personalen och vi kommer behöva jobba varannan helg, säger hon.

Samarbetet med andra avdelningar har också blivit lidande eftersom det idag även är brister på vårdplatser på andra avdelningar, bland annat medicinkliniken, enligt Karin Rehnström.

Men förutom försämrade relationer till kollegor beskriver hon ledsna och uppgivna patienter och oroliga anhöriga. Hela situationen blir ytterligare en påfrestning för personalen.

– Vi kan inte ta ansvar för så många patienter som vi ibland har hand om.

Hans Svensson är områdeschef för akutavdelningen och förstår ilskan hos akutpersonalen.

– En försvårande del för akutmottagningen är ju att vi inte får patienterna till vårdavdelningarna tillräckligt snabbt. Det jobbar vi med sjukhusövergripande men problemet nere på akuten kvarstår. Och då blir man stressad, frustrerad och får en försämrad arbetsmiljö, säger han.

Vad ska ni göra då?

– Vi jobbar med våra förbättringsarbeten men det här är ju en del som tar väldigt långt tid. Vi ser förbättringar om än i väldigt små steg. Men i dagsläget hjälper inte det våra medarbetare som är frustrerade på akuten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".