Fredag 15 oktober

Bodström lämnar riksdagen

Förre justitieministern Thomas Bodström avsäger sig sin riksdagsplats för att istället vistas med sin familj i USA. Han hade ansökt om föräldraledighet men blev nekad.

Riksdagsförvaltningen anser att hans ansökan går "utanför praxis" eftersom barnet går i skola och han bara kan få 20 procents föräldrapenning.

Peter Johnsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Trollhättan, tycker att riksdagens regler är bra. Det var rätt att neka Thomas Bodström ledigt.

Det har varit många turer kring förre justistieministern Thomas Bodströms föräldraledighet. Tidigare i veckan stod det klart att han inte skulle få ledigt från riksdagen för att tillbringa ett halvår i USA tillsammans med sin familj.

Och tidigt imorse kunde man läsa på hans blogg att han avsäger sig sin riksdagsplats.

Och nu debatteras det för fullt om detta var rätt eller fel-har riksdagen för stränga regler om föräldraledighet? Är det rimligt att en politiker ska tvingas välja mellan karrär och familj?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista