"Flaskpost" med meddelande till klimatmötets delegater. Foto: Israel Leal/Scanpix
30 november

Deppigt inför Cancún

6:53 min

Under den här veckan pågår den stora klimatkonferensen i Cancún i Mexiko där världens länder ska försöka plocka upp resterna från det misslyckade mötet i Köpenhamn ifjol. Svante Axelsson som generalsekreterare i Naturskyddsföreningen menar att det nu är mer bråttom en någonsin om att hitta lösningar på klimathotet.

– Vi har fem år på oss.

Omkring 15 000 deltagare är nu i Cancún, alltså betydligt färre än vid förra årets klimatmöte i Köpenhamn, vars snöpliga slut nu förhandlarna måste ta sig vidare ur.

Det är långtifrån fråga om att få fram ett avtal. Istället försöker de att lösa upp de knutar som överhuvudtaget är möjliga.

Många debattörer har målat upp en svart bild inför det just inledda mötet i Mexiko eftersom länderna hade så svårt att enas i Köpenhamn, plus att miljöfrågan hamnat längre ner på den politiska agendan bland många ledare.

– Felet i Köpenhamn var att dirigentpinnen lades i USA:s knä, säger Svante Axelsson till Radio Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista