Fler vill prata med en präst.
20 januari 2011

"Tystnadsplikten måste bort"

13 min

– Varför ska präster omfattas av andra regler än sjukvårdspersonal, socialtjänst och andra yrkesgrupper, säger sig Mats Rimborg i en debattartikel i Kyrkans tidning. Nu vill han ha bort den absoluta tystnadsplikten.


Mats Rimborg är vice ordförande i stiftstyrelsens församlingsutskott i Göteborgs stift. I en kontroversiell debattartikel skriver han nu att det är dags att plocka bort tystnadsplikten för präster. Den är inte till gagn för någon, menar han.

"Ur samhällets synvinkel finns det knappast någon fördel... [...] ... Ur prästernas perspektiv kan det vara bekvämt att ha något att gömma sig bakom när man får kritik för att att ha underlåtit att ingripa mot missförhållanden som man har känt till, men det är knappast ett motiv som kyrkan behöver ställa sig bakom."

Malin Agnmyr, präst i Uddevalla församling, håller inte med utan menar att tystnadsplikten är viktig för att människor ska våga prata.

– Jag möter människor varje vecka som har begått brott och där får jag höra väldigt mycket. Jag får dela deras förtvivlan och ångest, säger hon.

När det gäller information som skulle kunna förebygga brott händer det mycket sällan, menar hon.

– Vi vet att människor far illa och vi vet att det finns återfallsförbrytare och jag tycker att jag tar mitt ansvar att försöka förhindra brott genom att lyssna på dem.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista