En skadad person förs ut från flygplatsen. Foto: Ivan Sekretarev/Scanpix
25 januari

Korström: "Ryssland är en måltavla"

6:11 min

Omkring 100 personer är kvar på sjukhus efter gårdagens bombdåd på Moskvas största flygplats. 35 människor dödades vid attentatet och närmare 50 vårdas för svåra skador.

– Ryssland är en måltavla för norra Kaukasus, säger Per-Erik Korström som är Radio Västs säkerhetspolitiska expert.

Per-Erik Korström befinner sig i Thailand på tjänstgöring när Radio Väst når honom. Tidigare har han många gånger besökt områdena kring norra Kaukasus dit Ryssland nu riktar anklagande blickar efter gårdagens attentat.

Det är fortfarande oklart om den misstänkte självmordsbombaren bar sprängladdningen på kroppen eller i en resväska. Enligt undersökningsledare bestod den av minst sju kilo sprängmedel och var full av metallskrot.

En efterlysning har gått ut efter tre män från norra Kaukasus. Männen misstänks för att ha kopplingar till två kvinnliga självmordsbombare av vilka en sprängde sig själv till döds i Moskva på nyårsafton utan att någon annan kom till skada. Den andra greps nyligen av polisen.

Hör mer i Nyhetstimmen 11:03.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista