En av världens bästa jazzröster, Kurt Elling, gästade Trollhättans jazzförening i onsdags. Foto: Zara Tellander P4 Väst
27 januari

Kurt Elling: Jazzgigant på snabbvisit

5:59 min

En av vår tids bästa jazzsångare, det skriver New York Times. Han är amerikansk grammisvinnare och har blivit nominerad till årets bästa manliga sångare av amerikanska jazztidningen DownBeat - elva år i rad. Han heter Kurt Elling. I onsdags sjöng han i Trollhättan tillsammans med danska storbandet Klüvers Big Band.

Ordföranden i Trollhättans Jazzförening, Katarina Rahm, fick finbesök i onsdags när Kurt Elling gav konsert på Hebeteatern.

– Det finns flera anledningar att vi lyckades få hit Kurt Elling, en av anledningarna är jazzpianisten Lars Jansson, säger Katarina Rahm.

Ljungskilebon Lars Jansson har varit jazzprofessor i danska Århus, och är länken mellan Klüvers Big Band och Trollhättans jazzförening.

– Jag träffade Kurt Elling första gången för 6-7 år sedan i USA och tänkte att han är ju hur bra som helst. Sedan har jag spelat med Klüvers Big Band mycket, i Århus, och när de skulle lägga upp sin turné med Kurt Elling ringde de mig och bad om kontakter till ställen de kunde spela, säger Lars Jansson.

Nu har den lokala jazzföreningen gjort sitt bästa för att möta kraven som ställs när en världsartist kommer på besök.

– Han sjunger i Vita huset, han sjunger i Sydneys Operahus, och han sjunger på Hebeteatern i Trollhättan, du kan ju tänka dig resten, säger Katarina Rahm.

Och världsstjärnan själv är nöjd med att vara i Trollhättan.

– Det är trevligt att vara här. Det är en bra konsertlokal, och det kommer att bli en härlig kväll här, säger Kurt Elling.

När han presenterar sig berättar han att han är född och uppväxt i Chicago, men att han nu bor på Manhattan. Han har ett barn och han är gift sedan fjorton år tillbaka. Han är jazzsångare, som skriver och arrangerar musik och han skriver text. Och så har han en specialité.

– Jag skriver text till inspelningar av jazzsolon, det kan vara till exempel ett trumpetsolo eller ett saxsolo.

Kurt Elling minns inte själv när han började sjunga - det har han gjort jämt.

– Att sjunga är inte ett val jag har gjort, det är ett kall som har kommit till mig, säger han.

I onsdags sjöng han i Trollhättan, i torsdags på Fasching i Stockholm, och han dyker även upp i Sveriges Television i fredagens Skavlan. Och han gillar den svenska publiken.

– Den är välutbildad och 'ready to swing', säger Kurt Elling.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista