8 februari

Rektorer lever under stress

”Det pedagogiska arbetet kommer sist”
7:09 min

Rektorerna får allt större ansvar men inte mer resurser. En undersökning som Arbetsmiljöverket har gjort visar att rektorernas höga arbetsbelastning påverkar hela skolan.

Paula Pelli har arbetat som rektor på mediegymnasiet på Uddevalla gymnasieskola i fyra år. Att jobbet är stressigt är något hon kan skriva under på.

– Ja, definitivt. Det är ett komplext uppdrag och rektor utpekas tydligt, särskilt i den nya skollagen, som ensam juridiskt ansvarig för en mängd områden som rör skolan. Jobbet ställer höga krav, säger hon.

Paula Pelli har ansvar för 23 anställda. Förutom personalansvaret tillkommer arbetsmiljöansvar, ekonomiskt ansvar och mycket administrativt arbete. Det arbetet ligger utanför själva kärnuppdraget, som är den pedagogiska verksamheten.

– Tyvärr kommer den pedagogiska verksamheten ofta i andra hand, för man får ägna sig åt mycket akuta situationer. Man ska lösa brandskyddsarbeten, miljöuppföljning, arbetsmiljöfrågor, lägga budget, ha medarbetarsamtal och allt sådant är väldigt tidsbundet.

Något som tar mycket tid är möten, som ofta pågår under stora delen av dagen, som skapar stress att Paula Pelli inte hinner med alla arbetsuppgifter då.

– Det finns också en inre stress som kommer av känslan att man kanske inte hinner utföra sitt uppdrag så bra som man vill.

Paula Pelli hinner inte vara ute i verksamheten och träffa elever och lärare särskilt ofta.

– Det blir bara några timmar i veckan och då måste jag ofta schemalägga det och lägga in det, nästan som fasta möten i min kalender för att jag ska hinna.

Den höga arbetsbelastningen gör att Paula Pelli jobbar betydligt mer än en vanlig arbetsvecka.

– 40 timmar i veckan hade varit en dröm. Det blir ofta runt 50 timmar och ibland ännu mer.

Även privatlivet blir förstås lidande.

– Ja, kvällar och helger går ibland åt och det kan bli långa arbetsdagar.

Paula Pelli har inga barn, men tycker inte det verkar vara enkelt att få ihop arbetslivet och familjelivet.

– Jag ser på mina kollegor som har familj att det är en press att hinna med sina åtaganden i familjelivet. Jag har ibland undrat hur de orkar som har det kravet även hemifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".