23 februari

Fascination över det ödsliga

18 min

Jan Jörnmark fascineras av övergivna platser, så pass att han har skrivit två böcker om dem.

Författaren, fotografen och ekonomihistorikern har ett märkligt intresse för ödsliga och övergivna platser och har, enligt egen utsago i alla fall, kört tusentals mil på jakt efter ruiner.

– Av en tillfällighet ramlade jag in på svensk övergiven plats, det var Lindsfors folkets park i Värmland, säger Jan Jörnmark.

Jan och hans fru Carina körde bil i området, när Carina plötsligt utbrast:

– Du Jan, det låg en övergiven folkpark där nere vid vägkanten.

Jan stannade bilen.

– Jag backade tillbaka och där låg Lindfors folkets park och jag bara stod och stirrade. På sjuttiotalet var det den hemskaste och livligaste plats i Värmland. Varje lördag slog raggarna ihjäl varandra och på måndagarna stod de upp igen, berättar Jan Jörnmark.

Det var mycket bråk och väsen men nu låg platsen övergiven. Där och då föddes idén att det finns övergivna platser i Sverige värda att berätta om.

Det var startskottet på vad som skulle bli två böcker med bilder och text om övergivna platser. Böckerna har gjort succé, den första har sålt i tiotusentals exemplar.

– Att besöka övergivna platser ger dessutom en nästan fysisk känsla för begreppet skapande förstörelse. Kan ju alltid hoppas att denna känsla går fram genom bilderna, säger han.

Det är lätt att tänka på nostalgi när man ser bilderna och läser berättelserna om platser som en gång var så betydelsefulla nu ligger tomma och öde.

– Jag är ingen nostalgiker, säger Jan. Om jag vore det skulle jag köra omkring i Sverige och gråta. Men det jag vill är att försöka förklara varför de övergavs.