Till minne av Olof Palme

Det rör oss alla - ett uppvaknande

Det rör oss alla – ett uppvaknande
2:57 min

Brita Nilsson, från Ljungskile, skrev dikten ”Det rör oss alla – ett uppvaknande” förste mars 1986, dagen efter Olof Palme mördades. Några veckor senare fick hon läsa upp den i dåvarande Radio Trestad.

Vintermånaderna är slut enligt almanackan, men frusna ligger både sjö och hav. Fiskaren går ut på isen, gör hål med hackan laxöringen är tillåten från och med idag.

Visst biter naren hårt i den skrovliga kinden visst håller Kung Bore ännu sitt hårda grepp med det känns som en smekning från västanvinden, en vällust av frihet, en stilla bön om släpp.

Just då solen med en rodnad stiger upp i öster och månens halva syns sjunka ned i väst från klockradion ljuder upprörda röster, vad är det som hänt, vad är det som blir uppläst?

Ett mord på öppen gata, här i vårat land, Sverige det har vi väl hört och läst om någon gång ibland, men vi blundar för det onda, försöker oss värje genom ord som utlänningar, vettvillingar, stor skam.

Rösten ljuder åter, Olof Palme sköts med två skott på öppen gata i sin hemstad Stockholm kl. 23.30 i natt, fru Lisbeth skadades lätt, vad är detta för komplott? Det kan inte vara sant, sjunker ned på stolen helt matt.

Slår upp tidningen, ser dödsrunan, försöker fatta. Vad är det för en värld vi lever i, ond, hård och brutal. Att denne kämpe för fred och frihet, strävan för alla eftersatta, blir ett offer för feg grymhet, vad har vi för val?

Så som vinterns hårda kyla gastkramat isen vid våra kuster så känns nu ondskan tränga in, isa både kropp och hjärta. Hur kan vi ondskan rå på, hur kan vi klara nya duster? Det känns som en förlamning, ett öppet sår, oändlig smärta.

Men se folket vaknar, börjar förstå, sörjer tillsammans. Våra ledare tar nya tag, tar vid det verk han skapat ett öppet fritt land, gemenskap i demokratisk anda. Kanske vi börjar inse vad vi har och inte ideligen efter mera gapar.

Snart skall vi möta våren, med sol och värme kylan viker det blir liv i jord och mark, träd och buskar, det knoppas fåglar börjar kvittra, bäckar porla, inga tecken sviker. Bryt mörkret och ondskan, se mot ljuset och låt oss hoppas.

Svårigheter är till för att övervinnas, rättvisan bör segra ljuset övervinna mörkret. Räck din hand, förlåt din ovän, tag vara på solen och hjärtats värme, låt gemenskapen stegra värna om vårt land, freden och friheten. Det är värt den.

Brita Nilsson
1 mars 1986

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".