1 av 6
Vaktstugan på Kynnefjäll. Foto: Stefan Elofsson / SR.
2 av 6
Vaktstugan på Kynnefjäll. Foto: Stefan Elofsson / SR.
3 av 6
Minnesstenen mittemot Vaktstugan på Kynnefjäll. Foto: Stefan Elofsson / SR.
4 av 6
Foto: Thor Andersson / SR.
5 av 6
Tre eldsjälar i stugan: Erik Johansson, Karl-Erik Fredriksson och Eva Antonsson.
6 av 6
Diplomet från Guinness Rekordbok. Foto: Stefan Elofsson/SR.

Världens längsta protestaktion - aktuell igen

35 min

Kärnkraftsdebatten rasar återigen världen över och blickarna riktas mot Japan. Men det fanns en tid när samma blickar hamnade på en tillsynes oansenlig stuga i Lunden på Kynnefjäll. PULS besökte den igen och fick höra historien som hamnade i Guinness rekordbok.

I april 1980 bildades aktionsgruppen Rädda Kynnefjäll. Gruppen blev en samlingsplats för alla ortsbor kring Kynnefjäll som oroats över ryktesspridningen om att Kynnefjäll var en plats som kunde bli aktuell för provborrningar och sedermera också slutförvaring av använt kärnbränsle.

Ortsborna beslutade sig för att hålla vakt och det visade sig snart att ryktena stämde.

– Vi förstod att det var allvar och att de var på väg. Vi anordnade ett möte i bygdegården i Hedekas och beslutade att vakta Kynnefjäll. Vi började vakta på måndagen och på fredagen kom en inhyrd borrfirma som skulle borra, berättar Eva Antonsson.

Men det försöket kom aktionsgruppen att stoppa. Sen var det uthålliga vaktandet av fjället igång.

Man kommer till den numera berömda vaktstugan genom att köra norrut från Svarteborg. Mellan Hedekas och Södra Bullarensjön ligger stugan invid den smala grusvägen.

– Det är meningen att man ska känna igen sig här inne i stugan, säger Eva Antonsson.

– Andan ska vara kvar.

Totalt kom 1000 personer att tjänstgöra på de olika vaktpassen och det blev till slut världens längsta protestaktion, och en notering i Guinness rekordbok. Vakthållningen mot atomsoporna pågick totalt i 19 år, nio månader och 17 dagar.

År 2000 fick aktionsgruppen en garanti från miljöministern Kjell Larsson om att Kynnefjäll inte längre var aktuell som plats för slutförvaring av kärnbränsle. Då avbröts vakthållningen.

Aktionsgruppen vann också flera miljöpriser och stor uppmärksamhet över hela världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista