Juholt, partiet och medierna

1:31 min

Varenda ord man säger kan misstolkas, man lever med en mikrofon under hakan nästan hela tiden. Det handlar om Håkan Juholt.

I ett brev till de socialdemokratiska partimedlemmarna i Kalmar län i juni 2009, heter det:

Jag tror inte det finns något svårare uppdrag i Sverige än att vara ordförande för Socialdemokraterna. Varenda ord man säger kan misstolkas, man lever med en mikrofon under hakan nästan hela tid.

Brevet skrevs av Håkan Juholt. Han har nog inte ändrat uppfattning sedan dess.

I brevet skriver Juholt att Socialdemokraterna varit otydliga och inte lyckats föra ut sin politik. Det hade just varit EU-val och Socialdemokraterna hade fått 24 procent av rösterna.

I en intervju i S-tidningen Nyheterna i Oskarshamn den 19 juni 2009 får Juholt frågan om han till 100 procent står bakom Mona Sahlin som partiledare. "Absolut", svarar Juholt.

Knappt två år senare valdes Håkan Juholt till partiledare. Gamle S-ministern Thomas Bodström skriver i sin bok "Makten, myglet, politiken" att Juholt var delaktig i en kupp mot Sahlin.

Det har Juholt avfärdat men han och Mona Sahlin kan ju träffas och prata om drev, varför vissa överlever det, men inte andra.

Johan Persson, kommunalråd i Kalmar, säger till tidningen Nyheterna att drevet mot Juholt är det värsta han varit med, helt utan nyanser. I samma tidning skriver ledarskribenten Jan G Andersson under rubriken "Drevet som sket sig" att hela historien är hysteriskt uppblåst.

Men en före detta nyhetsjournalist på samma S-tidning säger att media har gjort sitt viktiga arbete och granskat i detalj. Han tycker att varken riksdagsförvaltningen eller medierna har gjort fel.

Hans namn? Håkan Juholt.