18 oktober

Fotbollsarenan som krigszon

1:30 min

Gamla Ullevi var en krigszon i går. Det var ännu en av alla dessa högriskmatcher, derby mellan GAIS och IFK Göteborg.

Många göteborgare undrar var polisen är när de behöver dem. Jag vet att det finns många poliser i stan. Jag såg dem i går. De var väldigt många som var på benen eller till häst. Och de var där för att det var fotboll.

När jag växte upp på Ryavallen i Borås var det militär på matcherna. Det var I 15:s orkester som spelade marscher i pausen. Jag minns inte om jag såg någon polis.

I Stockholms län har polisen beslutat att ta betalt vid idrottsevenemang som arrangeras av aktiebolag. VD:n för AIK Hockey reagerar och talar om höjda biljettpriser, neddragningar i ungdomsverksamheten och i säkerhetsarbetet.

Annars borde det väl vara ett av många skäl att ompröva det hysteriska löneracet i elitidrotten.

Vi pissar på IFK, skanderar GAIS-klacken på väg in på arenan – och jag vill bara spy. Polispådrag och lagstiftning räcker inte. Spelarna måste vara tydliga: Vi vill inte se er på matcherna. Vi vill inte ha ert stöd.

Ivar Lo Johansson förutspådde 1931 dopning i boken "Jag tvivlar på idrotten." Han skrev också: "Frånsett att idrotten överskattas så sagolikt är den nog det bäst betalda yrket snart."

Jag älskar idrotten, men läktarslöddret sår tvivel. Men GAIS spel var läckert. Sagt av en elfsborgare.