90 sekunder

Fotboll före förskola?

1:31 min

I Göteborg har politikerna för 17:e året i rad misslyckats med att uppfylla löftet om en förskoleplats åt alla. Samtidigt planeras nya idrottsarenor.

Allt fler kommunpolitiker ororar sig för att kostnaderna för att driva arenor går ut över kärnverksamheten, alltså vård, skola och omsorg. Det visar TV-sportens granskning av arenaboomen i Sverige.

Nu ställer Svenska Fotbollförbundet strängare krav på arenornas standard. Det behövs för att lyfta svensk fotboll, säger förbundets generalsekreterare Tommy Theorin.

Men är det kommunernas uppgift att lyfta svensk fotboll?

Kommunerna står inför mycket stora utmaningar när andelen äldre ökar snabbt. Det kommer att fresta på ekonomin. Det kommer att kräva prioriteringar – och politiskt mod.

Under de senaste tio åren har det investerats 15 miljarder kronor i arenor bara för bollsporter. Men det som tynger ekonomin mest på sikt är kostnaderna för att driva arenorna. I februari meddelade barn- och ungdomsnämnden att det är omöjligt att driva Arena Vänersborg för 14 miljoner kronor – och begärde sex miljoner till i årets budget.

Föräldrar letar förgäves efter en förskoleplats. Omsorgen om de äldre dras ner. Och fotbollförbundet kräver anatomiskt utformade läktarstolar för att godkänna elitfotboll på arenan.

Politik handlar som sagt om att prioritera. Det är dina och mina skattepengar. Hur svårt är valet?