90 sekunder

Vem kan man lita på?

1:30 min

Hur ska man leva och äta när den ena motstridiga uppgiften efter den andra manglas ut? Först är fett dåligt, sedan är det bra. Kaffe är inte bra, sedan är det plötsligt bra. Och inte sällan försöker staten påverka vår livsstil.

Sedan några veckor finns det en fettskatt i Danmark. Smör, margarin, vispgrädde, olivolja och godis har blivit dyrare.

Det kan kosta danskarna en tusenlapp mer om året, mycket för den som inte har det så fett. Bakgrunden är att mättat fett anses vara ett hot mot folkhälsan. Men det är forskarna inte överens om.

Att staten försöker påverka vår livsstil med skattepolitiken är inget nytt. Och att rökning och alkohol inte är så hälsobefrämjande är väl oomstritt. Men så kommer forskare och påstår att ett glas vin om dagen förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, ja till och med mot stroke. Det är inte lätt att vara duktig.

Ät fibrer och håll mage och tarmarna i trim! Håll igen på fibrerna för magens skull. Två budskap från olika hälsoexperter? Vem skall man lita på?

Att C-vitaminer är nödvändigt lär vi oss med modersmjölken. Överdosera inte C-vitaminer, varnar andra.

Kaffe skadligt för hjärtat. Kaffe ofarligt för hjärtat. Kaffe bra för hjärtat. Tre studier, tre olika resultat. Vem skall jag lita på?

Orkar vi ta till oss alla larm och alla motlarm? Själv blev jag immun när jag någon gång på 70-talet läste att kombinationen kaffe och ostsmörgås kunde leda till cancer. Jag tror att det var en italiensk forskare som fick rubriker på det. Sedan kom ett tvärtom-budskap.

Jag tar i alla fall larmen med en nypa salt. Men det borde jag nog inte göra. Vi använder för mycket salt enligt Livsmedelsverket.