90 sekunder

Partiernas partiska historia

1:31 min

Moderaternas historiebeskrivning har rört upp känslorna, men hur är det med de andra partiernas historiebeskrivning?

Moderaternas historiebeskrivning har rört upp känslorna. Ren och skär historieförfalskning, säger författaren och den liberala debattören Barbro Hedvall om partisekreteraren Sofia Alkestens uttalande om att hennes parti var med och genomförde den fria och allmänna rösträtten.

Men i Svenska Dagbladet i går skrev historikern Anders Edwardsson att Arkelsten har rätt och gjorde en helt onödig pudel. Edwardsson kallar sig politisk obunden, men har varit moderat kommunpolitiker i Mellerud.

Alla partier har sitt förflutna. Vänsterpartiet skriver sin historia på hemsidan; inte ett ord om kontakterna med diktaturer, inte den minsta pudel.

1922 föreslog en socialdemokrat i riksdagen en lag om sterilisering av föståndshandikappade, rädd för att "de rashygieniska vådorna av att sinnesslöa fortplantar sig".

I riksdagsdebatten sa en liberal ledamot att nationen har både rättighet och skyldighet att skydda sig mot fortplantning av släkter och individer som från början är predestinerade för fängelser, dårhus och idiotanstalter. I Centerpartiets partiprogram sades att den svenska folkstammen måste bevaras mot mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement.

Partiernas historia borde skrivas av oberoende forskare. Det är viktigare än att dagens ledare förskönar eller gör pudlar när de påminns om de som hände när de inte ens var födda. De är i det fallet ungefär lika trovärdiga som en memoarförfattare.