90 sekunder

Vikten av en bra inledning

Lyssna på 90 sekunder
1:30 min

Hur fångar man publikens intresse? Det är ämnet för dagens 90 sekunder.

När höstvindarna viner kommer jag att tänka på en föreläsning i juridik för 45 år sedan. Jag vet inte om det är en tillräcklig spännande inledning för att fånga ditt intresse. Och då kan vi kanske bortse från att det är vindstilla i dag.

Det är inte säkert att en berättare vinner i längden, publiken måste vara med på banan från start. Annars kan det gå som för mannen som på ett släktkalas i Sjuntorp reste sig harklande och levererade den slitna öppningen "Jag är ingen stor talare". Sätt dig ner då för fan, hördes det från andra sidan bordet.

Strindberg kunde sin sak:

Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen."

Kan det bli bättre än så?

Det skulle i så fall vara inledningen på Eastern Parade av Richard Yeates:

"Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv". Sedan är man fast.

Men låt oss ta juridiken. När jag läste statskunskap i Göteborg en gång i tiden ingick en kurs i juridik. Jag vet inte vad jag hade väntat mig av den första föreläsningen, men lagman Holm tog plats på podiet, utan att hälsa och utan presentera sig.

Han vankade fram och tillbaka med händerna på ryggen utan att säga ett ord. När vi studenter börjat skruva besvärat på oss vände han sig mot oss och sa:

"Barn skall avlas om hösten när nordan ligger på".

Han hade publiken i sin hand och höll sedan en lysande föreläsning i juridik. Kanske är det den bästa inledning jag hört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".