90 sekunder

Att planka är inte gratis

Lyssna på 90 sekunder
1:30 min

Västtrafik har fått mycket kritik för sitt biljettsystem. Att planka kostar ingenting – för den som plankar vill säga. För helt gratis är det ju inte.

Västtrafik skall byta ut sitt kritiserade biljettsystem. Det kommenterar organisationen Planka.nu så här: Äntligen, väldigt positivt.

Men detta nätverk vill inte ha något biljettsystem alls, målet är att kollektivvtrafiken skall vara helt skattefinansierad.

Men Planka.nu ägnar sig inte bara åt opinionsbildning. De har redan infört den avgiftsfria kollektivtrafiken - för sina egna medlemmar.

Så här står det på plankarnas hemsida:

Att planka är både ett sätt att spara pengar och en politisk handling för avgiftsfri kollektivtrafik. Alltså en fiffig mix av en politisk vision och ren och skär egennytta.

Ja, det är klart att det blir billigare att planka, men det blir någon annan som får betala. Dessutom kollektivtrafiken till stor del redan av skattebetalarna, även de som aldrig åker buss. Precis som de som aldrig åker bil är med och betalar motorvägarna.

På Planka.nu:s facebooksida finns sällskapsspel Kontrollantjakten. Så här kan det låta.

För varje foto på kontrollant 1 poäng. Filma när man varnar andra resenärer 10 poäng! Dansa på sätena och vägra visa biljett 100 poäng!

Planka.nu vill inte betala på bussen. Fildelarna vill inte betala för musik. Om vi nu skall skapa våra egna rättighetskataloger kan vi ju låta bli att betala avgift på vårdcentralen och sjukhuset eller gå förbi kassan när vi plockat ner mat i korgen. Hur många poäng ger det?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".