90 sekunder

Vad är egentligen demokrati?

Lyssna på 90 sekunder
1:30 min

Är det demokrati att låta grekerna rösta om sparpaketet? Bosse funderar på det där med demokrati.

Ordet demokrati är rena grekiskan, om än något försvenskat, och betyder folkstyre. I antikens Atén avgjordes politiken genom handuppräckning på torget. Politik är förresten också ett grekiskt ord och betyder statsangelägenheter.

Så mycket handuppräckning har det väl inte varit under den senaste tidens demonstrationer på Syntagmatorget. Och det är inte där som politiken har lagts fram. Det sker numera i Berlin, Paris och Bryssel.

När den grekiske premiärministern Giorgos Papandreou försöker tillämpa lite folkstyre genom att utlysa en folkomröstning om spar- och stödpaketet får Europa skrämselhicka.

Skall de otacksamma grekerna börja krångla nu när allt var klart? Fast Angela Merkel lär ha uttryckt sin förståelse. Hon vill väl inte spä på antityska stämningar som börjat vakna till liv igen.

Men också från folket i Grekland kommer sura reaktioner. Så nu passar det att fråga oss, vi är trötta på politikerna, det fanns ju en överenskommelse, vad händer nu, det blir väl bankrutt i vilket fall som helst? Det politiska systemet har förlorat sin legitimitet. Vi har lämnar över självbestämmanderätten,vi är ett ockuperat land, säger en del uppgivet.

Och mitt i krisen lyckas rörelsen Occupy Wall Street, med sin brokiga blandning av människor och åsikter, slagit an en sträng över hela världen. Den sprider sig från New York till Berlin, från Santiago de Chile till Atén. Till och med en majoritet av amerikanerna räcker upp handen för kampen mot girighet och orättvisor. Så kan demokrati också stavas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".