90 sekunder

Satan, Zlatan!

Lyssna på 90 sekunder
1:31 min

Zlatan är inte bara fotbollsspelare, han kan även kalla sig författare nu.

Satan, Zlatan, vad har du ställt till med nu? Han var lysande i Milans 4-0-seger mot Catania i går och är inne i ett stim nu.

Men det alla talar om är inte Zlatan Ibrahimovic som fotbollsspelare utan som - författare. Hans självbiografi har redan fått så mycket gratisreklam att det väl räcker till en andraupplaga. Det som läckt ut kittlar till läsning. Zlatan sågar Barcelona-tränaren Pep Guardiola, han kallar Lars Lagerbäck för feg och Fredrik Ljungberg för en primadonna,

Jag gillar det jag läser, inte för att jag har något emot Guradiola, Lagerbäck eller Ljungberg. Det här är Zlatans version och den är bara EN sanning. Jag gillar det därför att den ger en inblick i den slutna värld som elitfotbollen är, därför att den bryter ner vallar till en värld där stjärnorna lever långt ifrån sina supportrar.

En av Zlatans gamla landslagskompisar, Petter Hansson, tycker att det finns saker som man inte berättar, som man håller inom familjen. Kanske en sympatisk tanke, men också ett försvarstal för förljugenheten.

När jag var liten pojk slukade jag memoarer av fotbollsspelare, sån´t som Gunnar Grens Från Gröna Vallen till Wembley och Gunnar Nordahls Guld och gröna planer. Det var garanterat konfliktfritt - men fick jag veta hur det verkligen var?

Zlatan vinner nog inga litteraturpris, men ikväll får han väl Guldbollen som vanligt. Lagerbäck kommer visst inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".