90 sekunder

Skillnaden mellan stockholmare och lantisar

1:30 min

Nollåttorna är på väg bort - och det har fått en del att tappa huvudet.

Post- och telestyrelsen vill ta bort riktnumren.

En del är redan skakade i sitt innersta. Aftonbladets krönikör Oisín Cantwell säger: Även om jag kan tycka att det ska märkas att man ringer en lantis är det praktiskt att riktnumren försvinner, man slipper hålla reda på dem.

Oisín Cantwell är en begåvad krönikör, men hans omdöme tvärnitar när han försöker orientera sig utanför det Sverige som inte är Stockholm.

På Facebook skrev han i somras: Står två överförfriskade lantisar och bräker iron-maiden-högt på gnällbältesdialekt nere på gatan. Om jag hade meskalin så skulle jag dricka det. Och om jag hade ett hagelgevär så skulle jag sedan prickskjuta på dem."

Cantwell ångrade det efteråt - därför att det skrevs bara ett par månader efter Anders Behring Breiviks massmord. Det är skäl nog till en ursäkt, men Cantwell ångrar inte sin drift med lantisar.

Två sorters folk, stockholmare och lantisar. Inga andra egenskaper, inga andra likheter och olikheter. Bara två sorter.

Om någon uttrycker sig lika svepande, lika nedlåtande, lika raljerande om en etnisk grupp. Då är det hets mot folkgrupp.

Oisín Cantwell skrev när han gjorde sin pudel:

På Facebook suddas gränserna mellan mitt privata och mitt offentliga jag ut.

Och i de sociala mediernas tid finns det inte längre något som heter mellan skål och vägg.

Kan det bli mer avslöjande?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista