Rätt tryck i däcken

Har du rätt tryck i däcken?

Tekno 1 november

Två tredjedelar av bilisterna kollar aldrig trycket i sina däck. De flesta kör med för lite luft i däcken.

Konsekvensen blir däckslitage, sämre köregenskaper och högre bränsle-förbrukning.

Vi på Tekno undrade också om det möjligen gick att spara lite mer bränsle om man pumpade däcken lite hårdare än det rekommenderade minimitrycket. Däckexperten Torsten Johansson på Swedish Tyre & Rim Organization svarar att dagens däck ändå rullar ca. 50% lättare än vad de gjorde för 10-15 år sedan och att de behöver rätt tryck för att fungera som bäst.

Det betyder att man kanske kan öka trycket upp till 15% och få en liten vinst, men att man samtidigt får betala i stötigare gång och något sämre grepp. Vinterdäcken bör ändå ligga ca. 0,2 bar över normal tryck för att kompensera för vinterkylan.

3D utan glasögon

Ända sen 50-talet har det gjorts försök att visa film och tv tredimensionellt, men det har aldrig fungerat särskilt bra. Nu kommer en ny typ av tv som har en slipad lins framför bildskärmen som skickar ut bilden i olika vyer. Hjärnan sätter sedan ihop bildvyerna så att man upplever ett djup i det man ser.

3D-tv:n kostar en bra bit över hundratusen kronor i dagsläget och är mer riktad till professionella användare som har nytta av att se tex. ritningar eller molekylmodeller i tre dimensioner.

Fast telefoni ska locka oss att köpa bredband 

Vad händer med telefoni via telefontråden, nu när bredbandsleverantörer även kan erbjuda telefoni via datoruppkopplingen?

Det är svårt att undgå marknadsbudskapet i dessa dagar: halvera dina telefonikostnader genom att beställa telefoni ihop med bredband och kabel-tv.

På Internet-dagarna, där svenska Internet-proffs brukar träffas, diskuterade Patric Fältström, medlem i den förra regeringens IT-politiska strategigrupp, hur den fasta telefonins framtid ser ut: antingen blir den en del av bredbandspaket som man abonnerar på, eller så blir den i det närmaste gratis via webben (Jfr Skype).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".