Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...

Sökes: Bot mot dålig design

Vi vet alla hur svår manualen till videon kan vara och hur irriterande det kan vara när det inte går att hälla ur den nyinköpta kaffekannan utan att det droppar på bordet. Produkter som blir oanvändbara bara för att designen är dålig.

Men det finns de som försöker råda bot på problemen. På Internationella Användbarhetsdagen träffas designers och produktutvecklare runt hela världen för att diskutera användbarhet. Vetenskapsradion besöker Mälardalens högskola i Eskilstuna där studenterna ordnat en utställning om dåligt designade produkter och visade hur de kan göras bättre.

Vi får se hur krångliga informationsbroschyrer och scheman kan göras mer lättförståeliga och hur obegripliga belysningsarmaturer kan förbättras. Thomas Porathe, lärare i informationsdesign, guidar oss runt. Han berättar att företag alltför ofta struntar i att testa sina produkter på verkliga användare och att designen idag ofta gör produkter oanvändbara.

Mobil e-legitimation rycker närmare

Nu planerar banker och mobiteleoperatörer i flera europeiska länder, däribland Sverige, att testa hur man kan logga in på Internet-banken med bara några knapptryckningar på mobilen. Kunden får upp en pinnkod från bankens internetsida, som man knappar in på mobilen, plus en personlig kod. Efter några sekunders kommunikation öppnas Internet-banken. Utan koddosa eller skrapkoder. Systemet kommer till Sverige tidigast 2008, Norge och Finland lär få mobil e-legitimation något tidigare, enligt branschbedömarna.

Sverige saknar nanostrategi

Vi behöver en nationell strategi för hur man ska se på hälsorisker med nanoteknik. Det hävdar experter inom området. Mikroskopiskt små så kallade nanopartiklar blir allt vanligare i till exempel kosmetika, solskyddskrämer och bilvårdsprodukter.

Men kunskapen om riskerna med nanopartiklar är än så länge liten. Många länder har en samlad nationell strategi för nanotekniken där hälsoeffekterna är en viktig fråga, men någon sådan strategi har vi inte i Sverige, och det är en svaghet tycker Bengt Kasemo, professor i kemisk fysik vi Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

I Finland har man satt igång ett projekt under ledning av Kai Savolainen på finländska Arbetshälsoinstitutet där de konstgjorda nanopartiklarnas hälsoeffekter ska undersökas, och det är en del av Finlands egen nanostrategi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".