Farliga USB-minnen

Det finns säkerhetsrisker med den nya formen av USB-minnen. Den varningen kommer från Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, som testat de nya U3-minnena. De utgör hittills 15 procent av USB-minnena på marknaden.

Den nya varianten av USB-minne gör det lätt att ta med sig även program från hemmadatorn och köra dem i varje andra Windows-datorer man stöter på. Praktiskt om man är på resa till exempel.

Men säkerhetsexperterna på FOI menar att med menyprogrammet som laddas in i värddatorn kan även sk fientlig kod komma in, som t.ex. tar information från din dator och skickar den vidare till datatjuvens mejladress, utan att du som användare märker något. Stänger man av automatstart av program i Windows, kan man förhindra det.

Alltfler köper dieselbil - men är de miljövänliga?

Var fjärde såld personbil idag är en dieselbil. Ändå varnar flera tillverkare för att använda miljöanpassat dieselbränsle än  den gamla vanliga fossila dieseloljan. Många nybilsköpare som räknat med att köra på mer miljövänlig diesel, t.ex RME eller syntetdiesel, känner sig lurarde.

Shanghai stad prisar svensk nanoprofessor

Johan Liu, professor i nanovetenskap, har fått 2006 Magnolia Silver Award från Shanghai’s Municipal People’s Government för sitt arbete bl.a. som chef för en samarbetscentret Sino-Swedish Integration Technology (SMIT). Utbyte av doktorander och forskning för halvledarindustrin ingår i centrets uppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista