Årets it-julklapp: platt-tv

Tekno 29 november

Över en halv miljon platt-tvn kommer att säljas i år. Därför elektronikbranschen beslutat sig när det gäller IT-julklappen: I år blir det platt-tv, som redan säljer som smör.

Men andra förslag finns: Ljudböcker, säger Handelns utrednings-institut. GPS, IP-telefon och bärbar dator har också nämnts.

Det är framför allt 32 tums platt-tv som säljer bra i år, menar Elektronikbranschens Anders Appelqvist och Bengt Erntsson. Genomsnittspriset för en HD-förberedd platt-tv idag är 10.000 kr.

Så funkar värmepumpar

Alltfler satsar på värmepump för uppvärmning av huset. Investeringskostnaderna är höga men betalar sig snart p.g.a. lägre elförbrukning. Tekno förklarar tekniken.

Den vanligaste typen av värmepump idag är den s.k. luftvärmepumpen. Försäljningen har ökat markant under sista halvåret. Den främsta anledningen hos köparna är ekonomi, miljövinsterna kommer i andra hand. Men enligt branchen blir de som vill ha miljöomsorg fler och fler.

Playstation 3 och Nintendo Wii

Två nya spelkonsoler är på gång. Nintendos Wii med Bluetooth-styrd fjärrkontroll, som kommer redan till jul. Och Sonys Playstation 3, som inte kommer förrän i mars till Sverige. De nya spelkonsolerna kommer att utnyttja den höga upplösningen hos nya platt-tvn. I Playstation 3 finns för första gången en dvd-inspelare som bygger på den en av de nya dvd-standarderna: blue-ray (blålaserteknik).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista