Frank "ser" med hjälp av GPS

Tekno 6 december

Frank är synskadad och har funnit god hjälp i ett nytt GPS-program, som just nu utvärderas i vissa kvarter på Södermalm i Stockholm. Huvudman för projektet är Stockholms stad, trafikkontoret, som kallar det ”digitalt gångvägnät”, ett nytt program som innehåller parkvägar/gångvägar.

GPS i bilar finns redan, men det här är ett program speciellt uformat för gångtrafikanter. Vi följer med Frank Staret ut på stan och testar om programmet är uppdaterat, så att han kan undvika t.ex. hinder.

Unga: ”Rör inte vår TV”

Allt tal om surfande och mobil-SMS, vill ungdomen ha kvar stunden i TV-soffan tillsammans med kompisar eller familj. Det visar en ny undersökning från Kairos Future, forsknings- och konsultbolag i Stockholm. Hela 76 procent av de tillfrågade tror och vill att den möjligheten finns kvar på 2010-talet. För undersökningsbolaget (Peter Siljerud) var svaren en överraskning.

Gratis surf i T-banan

Det finns långt gångna planer på att bygga ut ett trådlöst kommunikationsnät i biljetthallar, på perronger och i tågen. Ursprungligen tänkte man sig det som en kommunikationskanal till den mobila personalen.

Men varför inte låta kunderna, trafikanterna logga in också? Man planerar för att skapa de sk ”hotspots” (med WiFi) som krävs för att en bärbar dator ska nå Internet, och det ska bli gratis, säger verksamhetsutvecklare Åke Lindström på Storstockholms Lokaltrafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista