1 av 2
Delbar serveringsvagn på flyget
2 av 2
Många platt-TV att välja mellan

Finurliga uppfinningar.... Vad sägs om en delbar serveringsvagn?

Tekno 13 december

Tänk en uppfällbar pakethållare till cykeln, en som alltid finns där när du behöver ställa ner matkassen. Den barnvänliga mobil-telefonen, som bara har en mamma- pappa-knapp. Eller den delbara serverings-vagnen på flyget.

Unga uppfinnare vid utbildningen för design och produktframtagning vid KTH i Stockholm visar sina alster och framtidsidéer vid mässan DoPExpo06, som visar flera exempel på www.dopexpo06.itm.kth.se

Hur väljer man Platt-TV?

Elektronikbranschen räknar med rekordförsäljning av platta tv-apparater, över en halv miljon sålda 2006. Men vet vi konsumenter, vad vi ska söka efter när vi står där i affären och ska välja produkt? Butikerna dignar av platta skärmar på väggarna.

Tekno har talat med en Anneli Danielsson, säljare, om vad kunden frågar mest om. Vi har även talat med Bertil Hellsten, teknik-journalist med lång erfarenhet från elektronik-branschen genom sitt skrivande för tidningen Ljud och Bild.

Vi talar om skillnaden mellan plasmaskärmar och lcd, om upplösningen och om möjligheten att koppla datorn till platt-tvn. Varför blir text från datorn, mejl och webb t.ex., inte av samma kvalitet på en platt-tv som på en vanlig dataskärm?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".