Gissli prövar isländska proteser

Hich-tech-proteser från Island

Grundaren av Islands framgångsrika protesfabrik, Össur Kristinsson, har själv protes. Han tyckte de flesta benproteser var klumpiga så han började utveckla en silikonhylsa som kopplar ihop ben-stumpen med protesen.

Tekno 24 januari

Det var början till fortsatt forskning om intelligenta knän och fotleder, ett arbete gjort konstruk-törerna Sigurd Rollofsson och Heidrun Gigja Ragnarsdottir kända över världen. Inuti en knäprotes kan det sitta en program-merad mikroprocessor och den stora uppgiften är inte själva protesen utan programmeringen, berättar forskarna på Össur. Nästa steg i utvecklingen är att försöka koppla ihop benproteser med nervsystemet. Vi möter också Gissli (själv bärare av protes) som testar knäledsprotesen som har uppladdningsbart batteri och piper till när det behöver laddas.

Rapport från Midem – musikmässan i Cannes

Musikbranschen har börjat komma igång med att erbjuda legal nedladdning. Hur man går vidare med det, diskuterades intensivt på årets Midem, liksom olika metoder för kopieringsskydd (DRM = Digital Right Management). Branschen söker åstadkomma metoder så att man slipper betala flera gånger, om man önskar ha musikfiler på olika ställer, datorer, mobiler osv, berättar Sveriges Radio-medarbetaren Daniel Boo.

Mobiloperatören 3 släpper in Skype

En bred satsning på mobilt Internet görs nu från den internationella mobiloperatören Tre. TV-nyheter, filer från hemdatorn, tv-kanaler med i mobilen till sommarstugan ingår bland annat. Men störst uppmärksamhet röner tjänsten X-series genom sin koppling till gratistelefonin Skype. I månadavgiften ingår fri förbindelse till 136 miljoner Skype-användare världen över. Nu är hastigheten i nätet så hög, att folk vill ha mobilt Internet, menar Marcus Wallenberg (som genom Investor är delägare i bolaget bakom 3, Hutchinson-Whampoa).

Ny seriös medicinsk sökmotor

Med hjälp av en ny funktion i Google har KTH och Stockholms universitet samlat sju seriösa hälsosajter under ett tak. Man hittar lättare fram flödet av medicinska information och får hjälp med att inte hamna hos oseriösa sajter, menar Jacob Palme, datalogiprofessorn som satt ihop sajten. Du finner den under: http://web4health.info/sv/svensk-medicin.htm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".