Tekno-intervju i cyberrymden

På någon minut är du i Second Life

Tekno 31 januari

På konsthögskolan i Stockholm står en jätte 3D-skanner. Med den kan konstnärer (och besökare på utställningen From Reality and Back) skanna sig i helfigur. Konststuderanden använder avancerad datorgrafik för att placera oss i ett virtuellt rum, som grovt tillyxade döderhultare.

Skannern är två meter hög och påminner närmast om en teleportör i någon SF-film. När lasrar och kameror gjort sitt bearbetas en 3D-represantation i datorn och resultatet blir en slags skulptur. Konstnären bakom, Jens Evaldsson, diskuterar framtiden, när datorn kan lägga en persons egna rörelsemönster också (och kanske egna tankar och röst). Den dagen kan man ha en riktig avbild (avatar på dataspråk) av sig själv i cyberrymden. Se intervjun inskannad i 3D-stillbild här till höger.

Torrsim på två hjul

Kung Bore slog till på allvar när det var dags för årets cykel- och motorcykel mässa i Älvsjö. Och trots att mc-säsongen kändes mer avlägsen än nånsin fylldes mässgolvet av i huvudsak män med de grå tinningarnas charm. Motorcykeltillverkarna visade snabbare och lättare sportmotorcyklar och tyngre och fetare customhojar. Harley-Davidson som är tredje största märket i Sverige hade en helt egen hall på mässan där de visade ett otal varianter på samma tema som varit med sen fyrtiotalet.

En stark trend bland de många olika motorcykelsorterna är allroundhojarna som lånar drag från både offroad och sportsegmentet. Lång fjädringsväg ger bra komfort och säkert väguppträdande, samtidigt som en rejäl vindkåpa och landsvägsdäck gör allroundhojarna roliga på snabba och kurviga vägar. Tv-serien Amerikanska Choppers verkar också ha orsakat byggfeber bland mc-entusiasterna som har allt fler motorcykelbyggsatser att välj bland. Sverige är ett av de få länderna där man faktiskt kan bygga en egen motorcykel och köra den på allmän väg. Däremot verkade trampcyklarna hamnat i skuggan av alla asientillverkade moppeskotrar och lekfordon som tagit över en allt större del av mässgolven. Cykelentusiasterna var nog ganska besvikna över det magra utbudet.

Datatjej 2007 – för tionde året

Intresset bland kvinnliga högskolestuderande att samlas och diskutera erfarenheter tycks inte minska, snarare tvärtom. På senaste Datatjej deltog bortåt studenter som läser minst 160 poäng data och IT på svenska högskolor och syftet var att peppa varandra och möte dataföretag, som både sponsrat konferensen och söker kvinnliga medarbetare. Datatjej 2007 behövs av det självklara skälet att så få tjejer söker sig till IT-utbildningarna och att vara ensam tjej på kurserna kan kännas tråkigt, berättar Melissa Albert och Lorica Claesson som arrangerat årets konferens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista