Tunn fiber i havet

Sårbart nät av sjökablar - hot mot teletrafiken

Tekno 7 februari

En stor del av teletrafiken och Internet-trafiken i världen går sjövägen - ja dvs i kablar nere på havsbottnarna. Det fick vi mera klart för oss i julhelgerna då en jordbävning ute till havs utanför Taiwan slet sönder en rad kablar och lamslog stora delar av teletrafiken och nätet i en rad länder, bland annat Kina.

Alltsedan den stora atlantkabeln las ner på Atlantens botten under 1860-talet, har kabelnätet vuxit. Och man undra hur pass sårbara våra kommunikationsvägar - inte minst för Internet - blivit.  Vi möter Stig Lindohf som är entreprenör och har varit med ute till havs och lagt sjökabel. Vi pratar också med Teliasoneras Regina Lundgren och Ola Rantatalo, som berättar om hur mana märker om någon kabel går av någonstans i världshaven.


Vista ute i handeln – Tekno-test

I fem år har det talats om att Microsoft skulle ta fram ett operativsystem som skulle ersätta Windows XP, som finns i de flesta pcn världen över. Efter upprepade förseningar i Microsofts utvecklingsarbete har det nu börjat säljas till konsument.

Hur gammal får en dator vara för att den ska kunna funka smärtfritt med Vista? Vi testade ett par år gamla pc, och vi märkte snart att saker man redan har i datorn inte funkar med Vista, grafikkort, ljudkort, nätverkskort kan sluta att fungera, för drivrutiner - alltså såna programbitar som behövs för att Windows ska fatta hur just det här grafikkortet eller ljudkortet fungerar - det finns inte, eller har inte kommit än till Vista. Tekno ger tips om hur man kan resonera om och när man ska byta ut XP mot Vista i pcn.

Serie: Framtidens TV – del 1: IP TV

Är du uppkopplad till Internet i datorn kan du se valda programsnuttar på kanalernas hemsidor, så kallad webb-tv. TV-operatörer som Canal+, Viasat, Comhem och Telia distribuerar redan via nät, men IP-TV det skulle kunna bli något betydligt smartare. Via bredbandet skulle man kunna tillgång till allt som sänds och sänts, och utan en dator emellan faktiskt. Direkt från uttaget i väggen till tv-skärmen, där en valmeny finns. Tekniken finns, men ingen sätter smart IP-TV i verket i full skala, menar Magnus Persson vid Dreampark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".