Roten till det onda syns bättre med 3D-kamera

Tekno 14 februari

Tandvården kan ta hjälp av 3D-teknik för att se bättre vad som behöver göras när det gäller rotfyllning och implantat. Nu kommer den s.k. volymtomografen, som skapar en tredimensionell bild av dina tänder. Tydliga bilder gör det mycket lättare för tandläkaren att hitta roten till det onda - och det till mycket låg stråldos.

Det är för svåra rotfyllningar och implantat som tekniken lämpar sig. Vad gäller implantat gäller det att veta precis var nervkärlkanalen i underkäken går så att implantatskruvarna inte råkar skada den, vilket i så fall skulle kunna ge känselbortfall och blödningar, berättar tandläkaren Lars Brolin i programmet.

Förut var han tvungen att skicka patienten till sjukvården för att ta en datortomografibild för att få en lika bra bild som han nu får med volymtomografen. Datortomografi ger dessutom högre stråldoser och ofta är det kö till undersökningen.

För vanliga rotfyllningar eller för att dra ut en visdomstand - där man aldrig använder datortomograf på grund av de höga stråldoserna - har Lars Brolin tidigare fått hålla till godo med den gamla tvådimensionella röntgen där han bara kan se ungefär hur rötterna går.

- Det är en fantastisk utveckling, säger Hans Göran Gröndahl, radiolog på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Stråldoserna blir lägre - jämfört med en datortomograf - bland annat eftersom man inte behöver avbilda en lika stor del av käken. Dessutom krävs inte så mycket datorkapacitet.

Alice lär barn programmera

När barn spelar spel på datorn väcks också lusten att göra egna spel. Så var det för Ruben, 11 år, som länge velat kunna göra 3D-animationer på sin dator, men datoranimation är svårt och rör sig oftast på högskolenivå. Till slut hittade vi Alice som är ett 3D-program som utvecklats av forskare på Carnegie Mellonuniversitetet i Pittsburgh.

Alice är egentligen till för att lära gymnasieelever programmera datorer genom att det manus man skriver in för figurernas rörelser har samma struktur som ett datorprogram. Ruben testade Alice och tyckte det var precis vad han letat efter, så det funkar absolut för mindre barn som vill göra egna 3D-filmer också. Hämta Alice gratis på www.alice.org

Rapport från 3GSM World

Årets nyheter på mobiltelefonmarknad presenteras på 3GSM World, den största mässan och konferensen kring mobiltelefoner (i väst). Vår rapport från Erik Mörner, tidningen Mobil, visar att nu kommer GPS som tillbehör till mobilen. Nya skärmtekniker, tryck- och svepskärmar, hör till det som mest sticker ut. Allt mindre mobiler visades också, rekordet innehas av Samsung med en modell som är 5,9 mm tunn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista