En miljöbil får inte vara ful - tvärtom!

Tekno 28 februari

Det blir allt viktigare att kunna göra ett etiskt riktigt bilköp. Men vem vill köpa en miljövänlig bil om den är ful och inte ens utstrålar att den är snäll mot miljön?

Tekno har besökt det anrika italienska designföretaget Pininfarina i Turin.

Vi ville veta hur man designar en bil som inbegriper innovativ teknik med karossformer och som samtidigt förmedlar ett etiskt ställningstagande för miljön. Chefsdesignern Lowie Vermeersch berättar om tankarna bakom konceptbilarna Ethos, EtaBeta och Metrocubo. En miljövänlig bil ska inte bara ha rätta tekniken, designen ska också signalera miljövänlighet.

Lågenergilampor miljövänliga?

Ersätter man glödlampor med lågenergilampor minskar energiåtgången. Men lågenergilampor innehåller kvicksilver och de återvinns inte på rätt sätt, de hamnar i hushållssoporna. Om de går sönder, försvinner de luktfria kvicksilverångorna ut i naturen och förgiftar ex. fisk.

Trots det vill miljömyndigheter i Australien och i Kalifornien förbjuda glödlamporna för att spara el och motverka växthuseffekten. Men miljöekvationen går inte ihop, menar kvicksilverjägaren Lars Hylander, som arbetar på geovetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.

Framtidens tv: HDTV med förhinder

Många svenskar har köpt platt-tv och väntar sig bättre bild. Men är så fallet? Nej, vanliga marksända utsändningar gör sig faktiskt något sämre på stora platta skärmar. Den gamla tv-standarden gjordes för mindre skärmar. Det håller SVT:s hdtv-expert Lars Haglund med om. Men hdtv är på väg, så allteftersom kan platt-skärmsägare få mer och mer användning för sina investeringar.

SVT sänder redan hdtv via satellit och kabel. Det finns film på skiva och via nätet som håller hd-kvalitet. Många av dagens SVT-program görs parallellt med högupplöst bild för att kanske kunna visas åter någon gång på 2010-talet. Men för att vi ska få hdtv via masterna (marksänt) krävs att beslutsfattarna tar beslut om hur de frigjorda frekvenserna efter digitaltv-övergången ska användas. Många frågor om hdtv väntar på svar, innan vi kan säga att hdtv slår igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista