Nya konceptbilen Spiros

KTH tävlar med Spiros i Ecomarathon

Tekno 11 april

Studenter världen över jobbar nu frenetiskt med att få sina ekipage klara till snålbils-tävlingen Ecomarathon. Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm deltar i år med två bilar, Agilis och Spiros.

Det handlar dels om prototypbilen Agilis från förra året och nya bilen Spiros som deltar i urban concept-klassen. I det senare fallet måste bilen kunna rulla i den vanliga trafiken och då är den inte alls lika extrem som prototypbilarna.

Spiros är en seriehybrid och har som primär drivkälla ett nyutvecklat motorkoncept(HCCI) där två kolvar jobbar mot varandra i samma cylinderlopp. HCCI-motorn skulle använts redan förra året, men var inte färdigutvecklad då.

Drivmedlet är DME som enkelt uttryckt är en sorts etanolgas. HCCI-motorn driver sedan en generator som i sin tur laddar en superkondensator som leverar kraften vidare till en elmotor vid hjulen.

En superkondensator kan laddas upp och laddas ur mycket fortare än ett batteri och det är nödvändigt eftersom tävlingsreglerna inte tillåter laddade batterier vid start. Kaross och bottenplatta är tillverkade i kolfiber och hela bilen landar på runt 70 kilo utan förare.

Ny databas samlar hjärnforskningsresultaten

Det är rätt fascinerande att tänka sig att man med hjälp av datorer kan simulera tänkande, att man kan bygga modeller av nervsystemet, vare sig det sitter i en mus eller i en människa. På 80- och 90-talen talade man mycket om åstadkomma artificiell intelligens, AI, men det räckte med om datorn kunde dra egna slutsatser, bli logisk och leverera ett svar på skärmen. Men för varje år som går vet man mer om den verkliga hjärnan, så nu är målet för det som kallas neuroinformatik, somr förena neurobiologi och datalog, att göra matematiska modeller över hur det faktiska nervsystemet fungerar.

Nu pågår nytt försök att skapa en gemensam databas för all världens forskare, som har den här inriktningen. Sten Grillner som är professor på Karolinska institutet har fått medel från den ekonomiska samarbetsorganisationn OECD att skapa en sådan databas för hjärnforskarna och kärnan i verksamheten har hamnat hos ett nytt sekretetariat på Karolinska.

I den världsomspännande databasen ska olika resultatet från olika forskarhåll kunna sammanföras och forskarna ska slippa uppfinna hjulet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista