Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...

Billigare vindkraft med "torkvinda"

Publicerat onsdag 9 maj 2007 kl 11.00
Vindsnurra

Tekno 9 maj

Vindkraften har en hygglig potential om man vill generera el, men den är dyr. Konventionella vindkraftverk har oftast en stor propeller kopplad direkt till generatorn som är monterad högst upp i tornet.

Om man istället har en turbin som snurrar som en karusell kan man leda kraften via en axel rakt ned till en liggande generator på marken. Den lösningen innehåller egentligen bara en rörlig del, turbinen, och hela konstruktionen kan byggas betydligt billigare.

Det menar Hans Bernhoff på Centrum för förnyelsebar elenergiomvandling i Uppsala. Han leder ett vindkraftsprojekt där man byggt ett litet forskningskraftverk strax utanför Uppsala som Tekno har tagit en titt på.

Nordeas kunder får säkerhetsdosa

De länge kritiserade skrapkoderna för internet-banken ska nu ersätta av en säkerhetsdosa. Den beskrivs för Tekno av Ingemar Borelius på Nordea: Man sticker ner vilket bankkort som helst (från Nordea givetvis) i själva dosan. Då blir den intelligent, sen skriver man in en kod man får på dataskärmen när man ska logga in på Internetbanken. Dosan skapar ännu en kod som man skriver på skärmen, å vips är man inne på sitt konto i banken.

Den nya dostekniken kan användas för säkra betalningar med kort och för e-legitimation (för signering av avtal o dyl). Nordea påstår att nu blir det slut med phishing, sk nätfiske. Koddoserna börjar levereras till 1,5 miljoner nätbankkunder hösten 2007.

Mumma för släktforskarna

Tekno rapporterade förra veckan om projektet där tevematerial på  videoband blir datafiler i Ånge i syfte att bevara materialet när videobanden börjar bli gamla. Men även digitalisering för att rädda, och göra tillgängligt gammalt material pågår i stor skala i Ånges grannort Fränsta.

Där ligger ett centrum för skanning av alla former av tryckt historiskt material. Digitaliseringen kommer att underlätta för inte minst släktforskarna, eftersom kyrkoböcker ingår i det inskannade materialet. Vi guidas runt i anläggningen av Anders Udd på Riksarkivets Mediekonverteringscentrum, MKC, i Fränsta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".