Qui-Hong Hu. med LightLabs kvicksilverfria lampa

De vill ha bort kvicksilvret ur lamporna

Tekno 16 maj

Lågenergilampor är miljövänliga (sparar energi), men de innehåller trots allt kvicksilver som förorenar naturen. Därför finns det idéer om att ta fram en ny teknik som kan göra framtidens lampor miljövänliga i alla avseenden. Det svenska innovationsföretaget Light Lab har presenterat en lösning, men hur pass gångbar är den? Tekno har kollat läget för den nya lampidén. 

Med hjälp av ett labb i Taiwan har en lampa tagits fram som i dagsläget sägs kunna sänka effektförbrukningen med kanske hälften. Lampan är fri från de kvicksilverångor som förmedlar ljuset i en vanlig lågenergilampa. Men effektförbrukningen är fortfarande hög jämfört med lågenergilamporna. Företagets chefstekniker Qui-Hong Hu demonstrerar menar att det krävs ytterligare några år av utvecklingen, innan den man når sitt mål.

Satellitnavigeringssystemet Galileo i djup kris

De europeiska företagen har börjat undra över om det kommer att kunna gå att tjäna några pengar på Galileo, och nu har de fått kalla fötter. EU-kommissionen förväntas nu ta över hela finansieringen från början. Meningen med Galileo var från början att slippa vara beroende av gps-satelliterna som tillhör den amerikanska militären. Navigeringen blir heller inte särskilt exakt med den satellitsignalen som vi får tillgång till från gps-satelliterna. Under tiden så har det också seglat upp två allvarliga konkurrenter till Galileo; det ryska Glonass som funnits länge, men nu ska utökas; och så har kineserna ett eget globalt satellitnavigeringssystem på gång och båda ska tas i drift redan 2009. Galileo verkar nu bli ett politiskt projekt snarare än ett kommersiellt, och det är dessutom tveksamt om det ens blir 30 satelliter. Det kanske bara blir 18, som är ett minimum för ett globalt satellitnavigeringssystem. Planerna att lansera Galileo  2010 som det var sagt från början håller inte heller - det hamnar nog snarare runt 2013-2014.

En av tre svenskar i mål på Ecomarathon

I helgen gick årets Ecomarathon av stapeln på franska Nogarobanan och vinnare i denna tävling i att bygga den bränslesnålaste bilen blev återigen Microjoule-teamet från St. Joseph La Joliverie  som fick resultatet 303,9 mil på en liter bensin. Man kör sju varv på banan och sen räknar man om förbrukningen till kilometer per liter bensin och då kan man jämföra alla bilar, även om dom drivs med biodiesel eller bränsleceller. För de tre svenska bilarna gick det både bra och dåligt. Varken Agilis eller Spiros från KTH klarade en godkänd runda på sju varv. Däremot gick det hyggligt för Chalmers-bilen Turbo-Vera som kom upp i nästan 35 mil/liter och hamnade på 88:e plats.

Hur ska data kunna lagras för all framtid?

Det är många som oroas av hur dokument/tv/radio i form av datafiler ska kunna bevaras på lång sikt. Finns de program och datorer som skapade dem fortfarande i funktion om 100 år? Man måste planera för förnyade lagringar, menar Eva Lis Gren ansvarig för Sveriges Televisions arkivstrategi, som jobbar med att bevara gamla tv-program.  Tekno fortsätter sin serie om vilken teknik som bör väljas för att bevara de digitala arkiven, bl.a. diskuteras cd-skivans hållbarhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".