1 av 2
Hemrobot utvecklas på KTH
2 av 2
HTC Touch

Robotarna - hur "mänskliga" kan de bli?

Tekno 19 september

Kan robotar bli alltmer lika människor? Det rör i grunden den stora, svåra frågan om det går AI, artificiell mänsklig intelligens, är möjligt? I Tekno möter vi filosofen Hubert Dreyfus från University of California at Berkeley som skrivit boken ”What computers can’t do” och som kritiserat AI-visionen från filosofiskt perspektiv.

Så här säger han själv: ”För att bli intelligent måste den robotlika varelsen i framtiden kunna dela med oss människor vad som är viktig och relevant, kunna tolka, det är det som är det svåra att simulera. Det handlar inte om att kunna programmera eller om att representera hur hjärnans neuroner är kopplade tillbaka (som neurovetenskapen gör). Nej, denna människolika robot/dator måste ha en inneboende förståelse för hur det är leva i människas kropp och kunna agera i omvärld och i en kultur, och hela tiden parera saker som händer och tillfredsställa ständigt nya behov. Inte någon har lyckats med att simulera allt detta i datorn, inte heller har någon försökt sig på den uppgiften ännu. Det är dåliga nyheter för AI.”

Hubert Dreyfus får medhåll av datalogiprofessorn Yngve Sundblad, som menar att tekniker har mycket att lära av filosofer. Men vi möter även en robotbyggare på KTH, Helge Hüttenrauch. För honom räcker det med om man skapa hemrobotar som kan göra specifika saker. Där finns också en växande marknad.

HTC Touch: Den ”knapplösa” mobilen

Det pågår en ständig kamp om utrymmet på mobiltelefonerna. Inte inuti. Utanpå. Mobilens bildskärm blir allt större, men tangenterna vet inte riktigt var de ska ta vägen. Knappsatserna kan därför vikas in, skjutas ut eller sitta på baksidan. Inte helt idealiskt.

Alternativet är en tryckkänslig skärm där knappar och tangenter visualiseras och man trycker direkt på skärmen. Tekno har testat smartmobilen HTC Touch där skärmen dominerar hela framsidan av telefonen. Den innehåller dessutom mobilversionen av Windows och är en blandning av telefon och handdator.

Hur fungerar det att trycka enbart på skärmen? Riktigt bra, faktiskt. Såvida det som presenteras på skärmen är anpassat för ett stort människofinger och inte en liten pekpenna. Skärmen blev inte särskilt kladdig av fingertryckandet. Mest kladd kom från örat! En stor skärm drar ström, men om man avänder den manuella skärmsläckarfunktionen, som också fungerar som ”knapplås”, räckte batteriet relativt länge. En stor skärm är förstås ömtålig och en telefon av den här typen måste man vara rädd om. HTC Touch är en försmak av vad som komma skall, tror vi på Tekno. Apples iPhone har också en stor tryckkänslig skärm och om man ska titta på tv, filmer, surfa eller ha gps-kartorna i telefonen är en rejäl skärm nödvändig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista