Toyota Aygo - 120 grammare

Miljöbiltest: 120-grammare

Tekno 26 september

Det är inte lätt att veta vilken miljöbil man ska köpa. En sak är dock säker. En bil som drar lite bränsle är alltid ett säkert val.

När det gäller vad som egentligen definieras som miljöbil är läget fortfarande osäkert, men om man håller sig till vägverkets definition så är det en bil som släpper ut max 120 gram koldioxid per kilometer.

Tekno har tittat lite på hur mycket bil man får om man väljer en 120-grammare. Först ut är den mest sålda bensinbilen: Toyota Aygo.

Omdöme: Fräck, relativt säker, billig, pigg och praktisk i stadstrafik. På minuskontot: Skumpig, bullrig och har lite utrymme för bagage och baksätespassagerare.

Mobiltelenät utan master

Det låter som en omöjlighet: Mobiltelefoner som klarar sig utan vanligt mobilnät. Men som kan kommunicera med andra mobiler i närheten.

Men det är fullt möjligt, åtminstone rent tekniskt. Mobiler har redan mottagare och sändare. Programmeras de på rätt sätt kan de söka kontakt med varann, åtminstone om avståndet är rimligt, cirka en kilometer med dagens teknik, dvs så långt mobilens egen sändare orkar sända.

Fördelarna med sån teknik är många: Det saknas ännu mobilnät i glesbygder och fattiga områden runt i världen. På den fattiga landsbygden behövs billiga lösningar.

Som komplement till existerande mobilnät, kan även sådan teknik minska sårbarheten i samhället. Om en jordbävning slår ut de nationella mobilnäten, funkar de här mobilerna ändå.

Men det finns hinder att övervinna: Det är inte tillåtet att sända på alla frekvensband, så tillstånd och avtal måste till ändå. Kanske önskar man kombinera den nya tekniken med existerande telenät, så att man ringa ut från och in till det lokala nätet av ”fria mobiler”.

Tekniken har utvecklats vid Ideon Science Park i Lund av innovationsföretaget Terranet. Man har konstruerat egna mobiler med den nya tekniken. Deras vd Anders Carlius berättar i Tekno att man nu söker dra igång projekt i utvecklingsländer. Om mobiltillverkare och operatörer runt om i världen är redo att anamma den nya tekniken är ännu för tidigt att uttala sig om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista