Narkosnapp, solskensmätare - uppfinningar med förhinder

Tekno 20 augusti

Många uppfinningar löser problem som behöver lösas. Men ändå finner de inte sin väg till marknaden. Tekno har granskat vad som hände med narkosnappen och solskensmätaren.  

Sjuksköterskan Monica Dahlstrand arbetade för cirka 20 år sedan med spädbarn. Hon skulle ge dem narkos inför operation, men tyckte att masken runt munnen störde barnen för mycket, gav dem alltför mycket olust. Varför inte konstruera en NAPP, barn vill ju suga på den?

Hon tog hjälp för att förverkliga sin idé och hon fick till och möjlighet att tillverka nappen i plast, och utpröva den på sjukhuset. Men genom företagsuppköp kom hennes patent att hamna hos amerikanska General Electric, vars hälsodivision lade ner projektet, i avsaknad av marknad, som man meddelade henne. Man hade undersökt marknaden, och funnit att ingen ville köpa produkten. Men än idag tror Monica att en marknad finns.

Ett liknande öde drabbade solskensmätaren, med vars hjälp man kan kolla hur mycket sol ens hud utsätts för. Produkten finns, men vem ska föra den ut till marknaden?

Solbrännevärmaren togs fram på forskningsinstitutet Imego i Göteborg och innovatören Jan Wipenmyr försökte övertyga tillverkare av solkrämer, badkläder och klockor, men ingen nappade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista