Mindre 3G-telefoner på gång? (Foto: SVT Bild)

Mobiltelefon-special

Vetenskapsradion Tekno onsdag 16/2    kl. 13.20

Hetaste mobilerna från 3GSM i Cannes

Just nu pågår den årliga mobiltelefonikonferensen 3GSm i franska Cannes. De flesta telefon-tillverkarna är där och presenterar vårens nya modeller. Nytt godis i lurarna är blande annat dubbla kameror, lång batteritid och USB-uttag. Kamerorna är numera uppe i 3 megapixel och 3G-telefonerna blir allt mindre.

 

Titta på tv i mobilen

En mobil som nästan bara är en stor lcd-skärm och som kan ta emot vanliga tv-sändningar via en inbyggd antenn. Är det rätt spår? Eller blir det tv via 3G-nätet istället? Teknos Per Gustafsson reder ut begreppen.

Svart jeep stryker omkring.....

Hur bra är 3G-täckningen egentligen? Ja, det håller Post- och telestyrelsen på att ta reda på med sin 3G-mätbil. Än så länge har man hunnit mäta från Skåne upp till Mälardalen och på vissa ställen får operatörerna underkänt.

Tunnelväggar ska hålla i 100 år

De släta och böljande väggarna i moderna tunnlar är inte sådana bara för syns skull. Man förstärker berget med trådarmerad sprutbetong för att det inte ska rasa ned block och sten. Reglerna säger att sprutbetongen måste hålla i minst 100 år, men gör den det? Erik Nordström vid Luleå tekniska universitet har undersökt detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista